Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - Leolvadnak-e a kilók a fűszerektől?
2013. március 27. 08:39

fogyás, étkezés, étkezési szokások, fogyókúra

Leolvadnak-e a kilók a fűszerektől?
A fűszerek egészségre gyakorolt pozitív hatásai évezredek óta ismertek, nem véletlenül alkotják az ősi keleti gyógymódok nélkülözhetetlen részét. A modern tudományos bizonyítékok azonban nem egyértelműek, így a fűszerek egészségvédő szerepéről megoszlanak a szakmai vélemények.
Leolvadnak-e a kilók a fűszerektől?

Az indiai 5000 éves természetes gyógyászat, az ájurvéda az emésztőrendszer egyensúlyának megteremtése és fenntartása érdekében alkalmazza a különféle, "hűsítő" vagy "melegítő" hatással bíró fűszereket. Az ájurvéda szerint a fűszerek serkentik az emésztőrendszer működését, csökkentik az emésztési problémákat, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással bírnak. A kínaiak is évezredek óta használnak fűszereket különféle egészségügyi problémákra: a gyömbér emésztés-serkentő hatását például már Konfuciusz, a híres kínai filozófus is hirdette.

Modern tudományos módszerekkel azonban eddig számos esetben nem sikerült alátámasztani az ősi orvoslás által vallott téziseket. Élénken kutatott terület a különböző fűszerek testsúlyra, anyagcserére gyakorolt hatása. Egy nemrég közzétett amerikai kutatás például azt vizsgálta, hogy túlsúlyos nőknél enyhíti-e a krónikus gyulladásos betegségeket a napi rendszerességgel fogyasztott kurkuma és pirospaprika. A szakemberek arra a feltételezésre alapozták vizsgálatukat, hogy a túlsúllyal küzdőknél a gyulladásokat oxidatív stressz okozhatja, azaz kémiailag reaktív molekulák (szabadgyökök) szövetkárosodást és egyéb fiziológiai elváltozásokat eredményezhetnek. Az egy hónapig tartó kutatás során azonban nem sikerült bizonyítani, hogy akár a pirospaprika, akár a kurkuma az oxidatív stresszre gyakorolt hatása révén enyhítené a gyulladást.

Komoly fogyás nem várható a csípős fűszerektől

Szintén nem sikerült tudományosan bizonyítani a cayenne-i borsnak nevezett csilipaprika-őrlemény testsúlycsökkentő hatását. Fogyókúrás módszerek gyakran említik, hogy a cayenne-i borssal fűszerezett ételektől gyorsabban ég a zsír, azonban tudományosan ezt eddig nem igazolták. A csípős fűszerek egy japán kutatás szerint ugyan ténylegesen fokozhatják a szervezet hőtermelését és az anyagcserét, ezáltal bizonyos fokú testtömeg-vesztést is eredményezhetnek, de erre nem ajánlott fogyókúrás programokat építeni.

"A fűszerekkel kapcsolatos kutatások mindig érdekesek, de az eredmények túlnyomó része nem elegendő ahhoz, hogy egyértelmű ajánlásokat lehessen tenni" - összegezték a fűszerekkel kapcsolatos kutatások eddigi eredményeit brit dietetikusok a BBC hírportáljának.

Annyi azonban biztos, hogy a sózás egy részét fűszerek hozzáadásával helyettesítve kevesebb nátriumot vihetünk be a szervezetünkbe, ezáltal csökkenthetjük a magas vérnyomás és a stroke kialakulásának kockázatát. Az is egyértelmű, hogy amennyiben a cukrot bizonyos fűszerekkel helyettesítjük, csökkenthető a bevitt energiamennyiség, amely hosszabb távon a testsúly csökkenéséhez vezet. Önmagukban a fűszerek azonban sajnos nem indítják be a fogyást - hangsúlyozták a szakértők.

Forrás: origo.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK