Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kutatás alapján kiadta a káliumbevitelre vonatkozó első ajánlását, amelyben azt javasolja, hogy a felnőttek fogyasszanak naponta legalább 4 gramm káliumot.
A British Medical Journal szaklapban megjelent tanulmányhoz az ENSZ Világélelmezési Programjának, az Imperial College London, valamint a Warwick Egyetem Orvostudományi Karának kutatói 22 kontrollált kísérletet, és további 11 kutatást elemeztek e témában, amelyekben összesen több mint 128 ezer ember vett részt. Az eredmények azt mutatták, hogy az étrendi kálium mennyiségének napi 3-4 grammra növelése felnőttekben a vérnyomás csökkenését eredményezi. Ez a megnövekedett káliumszint ráadásul a vizsgált felnőttekben a stroke 24 százalékkal alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható.
Egy másik vizsgálatban a londoni Wolfson Institute of Preventive Medicine kutatói 34 a sóbevitellel kapcsolatos kísérlet eredményeit vizsgálták felül. Kiderült, hogy a sóbevitel mérsékelt csökkentése legalább négy hétig jelentős csökkenést eredményez a magas és normális vérnyomású személyekben egyaránt. Az eredmények nemtől és etnikai hovatartozástól függetlenül érvényesek voltak. Az alacsonyabb vérnyomás pedig közismerten csökkenti az agyi érkatasztrófa és a szívbetegség kialakulásának kockázatát.
A kutatást vezető Graham MacGregor professzor elmondta, hogy a tanulmányban említett mérsékelt sóbevitel csökkentés azt jelentette, hogy az alanyok felére csökkentették a naponta elfogyasztott só mennyiségét. "Nagy-Britanniában az átlagos napi sóbevitel 9,5 gramm, tehát ezt kellene körülbelül 6 grammra csökkentenünk, vagy ha nagyon odafigyelünk, a javasolt napi 5 grammra korlátoznunk. Ez azonban nagyon nehéz, mivel a vásárolt élelmiszerek eleve nagy mennyiségű sót tartalmaznak" - állítja a professzor.