A sztívia egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, magyar nevén jázminpakóca, de szteviának vagy steviának is nevezik. A sztívia por, tabletta, oldat, kivonat és őrlemény formájában kiválóan alkalmas édesítésre, a szárított sztívialevelet elsősorban teakészítésre használják. A sztívia a jövő édesítője. Mivel az emberi szervezet nem dolgozza fel az anyagcsere során a sztívialevelet vagy az ebből nyert édesítőket, ezért a testünk nem nyer belőle kalóriát és nincs hatással a vércukorszintre. Az egészséges személyeknek segíthet ideális testsúlyuk megőrzésében, a cukorbetegek és hipoglikémiás tünetekkel rendelkezők, valamint a fogyni vágyók is fogyaszthatják. Néhány édesítővel ellentétben a sztívia nem hőérzékeny, ezért sütéshez és főzéshez is használhatjuk. Egyetlen hátránya a túladagolás esetén jelentkező kesernyés íz, de ez a termék csomagolásán lévő adagolási javaslat betartásával elkerülhető.
Ha a cukrot részben vagy egészben szeretné helyettesíteni kedvenc receptjében, akkor érdemes előtte kísérletezni a sztíviakészítmény édességével, figyelembe véve a csomagolásán lévő adagolási javaslatot. Sajnos általánosságban nem lehet pontosan meghatározni, hogy egyik és másik sztíviakészítmény mennyire édes. Mivel a sztíviapor akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál, ezért nagyon kis mennyiség szükséges belőle. Egy evőkanál cukor körülbelül ¼ teáskanál sztíviapornak felel meg, egy teáskanálnyi cukrot pedig csupán egy csipetnyi sztíviapor helyettesíthet. Ha például kávénkat vagy teánkat szeretnénk sztíviával édesíteni, érdemes a porból oldatot készíteni: tegyünk egy teáskanál sztíviaport három evőkanál tisztított vízbe és öntsük olyan tartóba, amelyből cseppenként adagolhatjuk.
A sztíviát használhatjuk italok (kávé, tea, limonádé) édesítésére, helyettesítetjük vele a cukrot süteményekben, krémekben, öntetekben. Már Magyarországon is kaphatók olyan üdítőitalok, amelyek édesítésre a cukor mellett sztíviát használnak, így ennek köszönhetően csökkentett cukortartalommal élvezhetjük ezeket a termékeket.