A napközbeni nem tervezett étkezéseket szokás nassolásnak nevezni. Általában, ilyenkor magas kalória tartalmú, és hasznos összetevőket kis arányban tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk.
Tudatosan vásároljuk őket, még akkor is, ha már a vásárlás pillanatában tudjuk, hogy nem cselekszünk helyesen.
Sokan a napi három főétkezés között éhségüket csillapítják e módon, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó tízórait és uzsonnát fogyasztanának. Túlsúllyal küzdő emberek fogyókúrájának sikertelensége hátterében, gyakran áll ez a káros szokás.
A napi szükséges kalóriamennyiség mellett, ami a főétkezésekkel meg is történik általában, jelentős plusz és nem számított üres kalóriákra teszünk szert. Az ilyen gyorsan jött plussz kalóriák miatt jelentkezik az emberek többségénél a túlsúly problémája.
Számos ok bújhat meg a nassolás mögött
Sok embert az étkezés, rágcsálás stressz helyzetekben megnyugtat, így a biztonságkeresés egyik útja lehet. Számos programnak az évek során kialakult részévé válhat a nassolás, pl. TV nézés, olvasás, sportesemények. Bizonyos helyzetekben sokszor pótcselekvésként, unalmában nassol az ember.
Ismert dolog, hogy a nassoláskor fogyasztott élelmiszerek íze, általában eléggé intenzív, ízletes. A mesterséges ízfokozóknak köszönhetően, szinte függőség kialakítására képesek. Mindenki érezte már, hogy egy bizonyos íz érzése miatt, mindenképpen egy bizonyos terméket akart fogyasztani. Sajnos a mai trendek során népszerű termékek, nem válhatnak az egészséges életmód és táplálkozás részévé.
Mindenkiben alakult már ki bűntudat ilyen termék fogyasztását követően. Hiszen egyre szélesebb körben válik ismertté, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében, a kialakult betegségek kezelésében.
Mit tud tenni az ember, ha hirtelen rátör a nassolás vágya?
Amennyiben az érzés csak egy kis rágás iránti vágy, akkor az evés vágyának csökkentése a cél, lehetőleg zöldség snack-kel és gyümölcs fogyasztásával csillapítsuk. Ha a cél a megfelelő energia és kalória bevitele, ne a mesterséges ízfokozókkal telített élelmiszereket keressük, hanem a rostban és vitaminban gazdag, természetes ízeket, élelmiszereket.
Ha elkészítésük több időt is vesz igénybe, mint leemelni valamit a konyhai polcról, az egészségünk miatt biztosan megéri.