GYÜMÖLCSÖK
Alma
Válassz kemény, egészséges héjú gyümölcsöt. Kerüld a sérült, barnásan elszíneződött almákat.
Tárolás: Hűtőben egy hónapig is eláll, ha nem érintkeznek egymással.
Sárgabarack
Az aranysárga, enyhén pirosas barack a legfinomabb. Sose vásárolj nagyon kemény, sérült vagy fonnyadt gyümölcsöt.
Tárolás: Az éretlen szemek szobahőmérsékleten, az érettek nejlonzacskóban hűtőben 3-5 napig tárolhatók.
Banán
Keresd az egészségesen dundi gyümölcsöket, amelyek színe a zöldtől a sötét sárgáig terjedhet. A barnás pötty nem számít hibának. Minél érettebb a banán, annál pöttyösebb. Sérült héjú, puha, szürkéssárga gyümölcsöt sose vegyél.
Tárolás: Ha éretlen, tárold szobahőmérsékleten kosárban. Ha érett, nyitott zacskóban 3-5 napig is eláll a hűtőszekrényben.
Áfonya
A kemény, kékesszürke, hamvas gyümölcs a legjobb. Kerüld a túl puha vagy éretlen szemeket.
Tárolás: Hűtőgépben (mosatlanul) maximum egy hétig áll el.
Sárgadinnye
Válaszd a szép sárga, egészséges dinnyét, amely érett, illatos, rugalmas tapintású. Sose vegyél puha, sérült vagy repedt héjú gyümölcsöt.
Tárolás: Ha éretlen, szobahőmérsékleten, ha érett 3-4 napig a hűtőben tárold. A felvágott felét mindig takarja le fóliával.
Grépfrút és narancs
A kemény, kerek, méretéhez képest nehéz gyümölcs a legjobb. A színe nem lényeges, de a rózsaszínes grépfrút több vitamint tartalmaz. A puha, fonnyadt szemek kerülendők.
Tárolás: Szobahőmérsékleten vagy a hűtőgépben néhány hétig.
Szőlő
A sima, dundi, a szárhoz masszívan kapcsolódó szemű fürtöket válaszd. Nem megfelelő a szőlő, ha a szemek könnyen leperegnek, vagy ha puhák, ráncosak, esetleg ragadósak.
Tárolás: Mosatlanul, plasztik zacskóban egy hétig eláll a hűtőben.
Citrom
Vásárolj kemény, a méretükhöz képest súlyos, sötét sárga héjú citromokat. Az apróbb egyenetlenségek még nem rontják a minőségét. Kerüld a durva, kiszáradt héjú, túl könnyű gyümölcsöt.
Tárolás: Hűtőgépben levegős csomagolásban akár hat hétig is eláll. Ha felvágtad, fedd be fóliával.
Őszibarack
Illatos, krémszínű gyümölcsöket válassz. Kerüld a puha, deformált, sérült, zöld barackot.
Tárolás: Ha még éretlen, szobahőmérsékleten, ha már érett hűtőben, nejlonzacskóban 5-7 napig eláll.
Körte
Az érett körte kemény, a kocsányánál ruganyos tapintású. Az apróbb pöttyök nem számítanak hibának.
Tárolás: Az éretlen körtét szobahőmérsékleten kosárban, az érettet a hűtőben nejlonzacskóban egy hétig tárolhatod.
Szilva
Ruganyos héjú, hamvas szilvát válassz. Kerüld a puha, fonnyadt gyümölcsöt.
Tárolás: Éretlenül tárold szobahőmérsékleten, ha érett, nejlonzacskóban a hűtőben 3-5 napig is eláll.
Eper
Olyan dobozt válassz, amelyikben hibátlan szemek vannak, és a doboz alján nem gyűlt össze lé. Ne vedd meg, ha a gyümölcs puha, sérült.
Tárolás: Hűtőben az eredeti csomagolásban egy-két napig friss marad.
ZÖLDSÉGEK
Zöldbab
Akkor friss, ha töréskor roppan a hüvelye. A gumis hüvelyűt ne vedd meg.
Tárolás: Nejlonzacskóban hűtőben egy hétig is friss marad.
Cékla
Kicsi, golflabda méretű szemeket válassz. Az azonos nagyságúak egyenletesen puhulnak főzés közben.
Tárolás: Hűtőgépben nejlonba csomagolva két hétig is eláll.
Brokkoli
Sötétzöld, hamvas vagy halvány bordó lehet. A sárga brokkoli kerülendő.
Tárolás: Hűtve, nejlonzacskóban 3-5 napig marad friss. Közvetlenül felhasználás előtt
Mosd csak meg.
Káposzta
Friss, kemény tapintásút válassz, sötétzöld külső levelekkel.
Tárolás: Nejlonban, hűtőben egy-két hétig friss marad.
Répa
Legjobb, ha közepes méretű, élénk színű, kemény, nem túl rücskös. A túl nagy, gumiszerű répa már nem friss.
Tárolás: Nejlonzacskóban két hétig is eláll.
Karfiol
A kemény, tiszta, fehér virágú, friss zöld szárú karfiolt keresd. A mérete nem befolyásolja a minőségét.
Tárolás: Nejlonzacskóban, hűtőben egy-két hétig friss marad. Csak közvetlenül felhasználás előtt szabad megmosni.
Zeller
Kerüld a petyhüdt, megbarnult, levél nélküli zöldséget.
Tárolás: Hintsd meg vízzel, és tedd lyukacsos zacskóban a hűtőbe, ahol egy hétig friss marad.
Kukorica
A szépen kifejlett szemek, a zöld levelek garantálják a frissességet. Kerüld a túl nagy, a sötét sárga, a szabálytalan szemű kukoricát, vagy amelyiknek rendetlenül nőttek a szemei.
Tárolás: A leveles csövek nejlonzacskóban hűtőben egy-két napig frissek maradnak.
Uborka
Kemény, formás, közepes nagyságú szemeket válassz. A túl nagy, fonnyadt
zöldség kerülendő. Csak akkor fedd be fóliával, ha már felvágtad.
Tárolás: Hűtőben két hétig áll el.
Fejessaláta
A hibátlan, kemény tapintású, üde zöld levelű példányokat keresd. Kerüld a foltos, szakadozott levelű, méretéhez képest túlsúlyos fejeket. Alaposan mosd meg, mielőtt felhasználod.
Tárolás: Vizes konyharuhába csomagolva, hűtőben egy hétig is friss marad.
Vöröshagyma
Válaszd a kemény, méretükhöz képest súlyos, hibátlan, szemeket. Ne vedd meg, ha már hajt.
Tárolás: A vöröshagyma száraz, szellős, hűvös helyen egy hónapig is eláll.
Zöldborsó
Zöld, roppanós szeműt válassz. A fonnyadt, nyomódott hüvelyűért nem érdemes pénzt adni.
Tárolás: A hűtőben négy napig eláll. Csak felhasználás előtt mosd meg.
Paprika
A kemény, fényes bőrű példányokat válaszd. A fonnyadt, ütődött, esetleg rohadt lecsónak sem való.
Tárolás: Hűtőben egy hétig is friss marad.
Burgonya
Kemény, sima, vékony bőrű fajtát válassz főtt krumplinak, salátának, a vastagabb héjú sütéshez kiváló. Sose vegyél sérült, csírázásnak indult, zöldre színeződött szemeket.
Tárolás: Száraz, hűvös, sötét helyen hónapokig is eltartható. Ne tedd hűtőgépbe.
Paradicsom
Legjobb a kemény, sima, méretéhez képest nehéz paradicsom. A puha, színtelen, ragyás zöldséget ne vedd meg. A növekedés közben kirepedt bőrű paradicsom fogyasztható, azonban minél hamarabb fel kell használni.
Tárolás: Az érett letakarás nélkül hűtőgépben három napig friss marad. A kemény, félérett paradicsomot szobahőmérsékleten, napfénytől védve tárold.
Cukkíni
A kicsi, fiatal, hibátlan cukkíni a legjobb. Kerüld a sérült, ütődött példányokat.
Tárolás: Hűtőben 3-5 napig eláll. Csak közvetlenül felhasználás előtt mosd meg.