A fogyókúrás ételek legtöbbje spenótból készül! A spenót ugyanis nem csak egészséges és segíti a zsírégetést, de rengeteg B vitamint is tartalmaz, amely hatásos a szívbetegségek és az emésztőrendszer rákos megbetegedéseivel szemben is. A spenótban megtalálható lutein továbbá védi a bőrt a ráncoktól, a K vitamin pedig a csontok egészségéhez is hozzájárul. A spenótot a legegyszerűbben főzelék formájában építhetjük be diétánkba, de salátákhoz és tészták mellé is kitűnő.
A fogyókúrás ételek egyik hasznos összetevője a lazac is, amely köztudottan rengeteg ómega 3 zsírsavat tartalmaz, amely csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezáltal pedig segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. A lazac fehér húsa miatt nem tartozik a zsíros ételek közé, éppen ezért fogyókúra során nagyon hasznos, tápláló és egészséges étek, ami elősegíti a súlycsökkenést is. A diétába építve akkor hatásos, ha hetente legalább két alkalommal fogyasztjuk, méghozzá növényi magvak vagy zöldség társaságában.
A zabkása szintén kiemelkedik az egészséges és fogyókúrás ételek közül, hiszen a rost és a víz kombinációja miatt alig tartalmaz kalóriát, de mivel könnyedén eltelíti az embert, ezért megakadályozza azt is, hogy túl sokat együnk. A zabkása mindemellett szabályozza a koleszterinszintet és a cukorbetegség megelőzésében is segítséget nyújt. A zabkását leginkább reggelire ajánlatos fogyasztani, legalább heti három alkalommal.
A fogyókúrás ételek közé tartozik továbbá a zsírszegény joghurt is, amely tökéletes kiegészítő étel abban az esetben, ha testsúlycsökkentő diétát alkalmazunk. Az ebben megtalálható baktériumok ugyanis alaposan hozzájárulnak ahhoz, hogy a bélflóra egyensúlya kialakulhasson, és csökkentik a bélrendszer problémáit. A benne található kalcium miatt erősíti továbbá a csontokat is! A zsírszegény joghurtokat – amennyiben bírjuk – fogyasszuk önmagukban, esetleg egy kevés szárított gyümölccsel vagy növényi magvakkal feldobva, de fontos, hogy a fogyókúra alatt minden nap legalább egy pohárral együnk.
A fogyókúrás ételek között a bogyós gyümölcsökből készült étkek is hatásos segítséget nyújthatnak a fogyásban, ugyanis ezek a leggazdagabb antioxidáns források, amelyek nem csak a fogyásban, hanem a daganatos megbetegedések kialakulásának meggátolásában is komoly segítséget nyújtanak. A legjobb az, ha a bogyós gyümölcsöket nem gyümölcslé vagy pép formájában, hanem egészben fogyasszuk el és minden nap legalább egy csészével együnk desszertként vagy gyümölcssalátaként azért, hogy a diétánk hatékony lehessen.
A paradicsom minden formájában nagyon egészséges zöldség, azonban a fogyókúrás ételek között sem utolsó, hiszen magas tápanyag és ásványi anyag tartalma miatt segíthet a fogyásban. A paradicsomban mindemellett nagy arányban megtalálható a likopint is, amelynek segítségével csökkenthető a szívbetegségek kockázata. A paradicsom minden formában, de leginkább szószként nagyon egészséges így készíthetünk belőle salátát, levest, szendvicset, önteteket és így tovább.
A fogyókúrás ételek esetében a búzacsíra sem elhanyagolható, magnézium- és magas ásványi anyag tartalma miatt ugyanis hatásos segítség a fogyókúrában, mindemellett pedig hamar képes eltelíteni a szervezetet is. E vitamin, vas és cink tartalma továbbá szabályozza a vérnyomást és a cukorbetegségek kialakulása is könnyebben megelőzhető vele. A búzacsíra joghurtba szórva vagy szendvicskrémbe keverve fogyasztható reggelire vagy előételként.