A nyári hőségben senkinek sincs kedve pacalpörköltet ebédelni. A legtöbbünk egy nagy kancsó hideg limonádé és pár hűtött gyümölcs vagy saláta mellett kellemesen elücsörögne egész nap.
Víz és elektrolitok: barack, eper
Aki rendszeresen sportol, tudja, hogy az izzadással sókat, és elektrolitokat veszítünk. A kálium és a só együttesen felelős a szervezet vízháztartásáért, fontosak a keringés, és a szív működésének fenntartásáért, így ezeknek az anyagoknak a hiánya felboríthatja akár a vízháztartást is. A pótlásra a legjobb a barack és az eper, melyekből egyetlen csészényi a napi káliumadag 5-10%-át tartalmazza. Edd őket frissen, vagy akár isteni gyümölcssalátákat is készíthetsz belőlük.
Víz és C-vitamin: görögdinnye, kivi, citrusfélék
A C-vitamin az év minden napján fontos, ezért nyáron is fontos a megfelelő mennyiségről gondoskodni. A kivi és a görögdinnye is csordultig van vitaminnal (egy adagnyi a napi C-vitamin szükséglet harmadát biztosítja), ráadásul ez utóbbi remek hidratáló, hiszen nagyrészt vízből áll. A citrom közismert C-vitamin forrás, ráadásul remek szomjoltó is. Egy nagy pohárba csavarj bele egy fél citromot, a másik felét pedig vagdosd bele. Ízesítsd mézzel, ha nem szereted a savanyút, majd hűtsd le! A legjobb nyári itóka.
Víz és regenerálás: ananász és cseresznye
A szervezet különösen igényli a vizet a sok futás, vagy egy kiadós edzés után. A bromelin nevű enzim nagy arányban fordul elő az ananászban, és ez nagymértékben segíthet az izmok regenerálódásában. A cseresznye pedig melatonint és különböző antioxidánsokat tartalmaz, ezek gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek.
Víz és emésztés: hüvelyesek
A rostok elősegítik az emésztést, így ha gyomor- illetve alhasi bántalmaid vannak, előbb érdemes megfigyelned, hogy nem eszel-e túl kevés rostot. A hüvelyesek nemcsak finomak, és rengetegféleképpen elkészíthetőek, hanem kiváló rostforrások is. Főzz egy isteni zöldbablevest, vagy szórj babot a salátádra! Köretnek sem utolsó, a nyári grillezéskor ne csak rizset és sültkrumplit tálalj!
Víz és az immunrendszer erősítése: joghurt, kefir
Bizony, nyáron is támadhatnak a vírusok. A probiotikumokban gazdag ételek fogyasztásával felkészítheted a szervezeted a betegségek ellen. A legjobb egy kis kefir vagy natúr joghurt. Ha ananász vagy meggy darabokat is csempeszél bele, akkor duplán jót tettél a szervezetednek, hiszen a két gyümölcs segít a regenerálódásban.
Víz és rákvédelem: paradicsom, brokkoli
Ijesztő egy szó, nyáron pedig különösképpen sokat hallunk a melanómáról. Plusz védekezés a szervezetednek, ha minél több friss brokkolit és paradicsomot eszel. Ezekben a zöldségekben sok a likopin, amely nem más, mint egy nagyon fontos antioxidáns (segít megelőzni például a tüdőrákot). Egy fetasajtos paradicsomsaláta elkészítése nem nagy fáradtság, könnyen és gyorsan összedobható. A brokkoli, noha nem tűnik annak, nagyon lédús, majdnem 90%-ban vizet tartalmaz. Salátába, vagy krémlevesbe kiváló.
Ne feledkezz meg a folyamatos folyadékbevitelről, vagyis ne egyszerre igyál sokat, hanem arányosan és állandó jelleggel. Igyekezz napi másfél, de inkább két liter vizet fogyasztani! Ha nem vagy vízrajongó, ízesítetlen zöld tea, vagy mézzel édesített limonádé is jól hidratál.