Az illatos teák kiváló élharcosai a fogyókúrának. Serkentik az emésztést, ha étkezések után fogyasztod, általános tisztító hatásúak, jótékonyak az emésztőrendszerre, a testre, az elmére és a szellemre egyaránt.
Az eredeti teák receptje Indiából származik, ezek nem tartalmaznak koffeint, és a melegítő fűszereknek köszönhetően a hűvös őszi napokon kellemesen átmelegítenek. Ha napközben megéhezel, igyál meg egy pohárral belőlük.
Ezekből a teákból válogathatsz:
Gyömbéres tea
Hámozz meg 1 nagyobb darab gyömbért (kb. 5 cm), reszeld le és azonnal keverd el 2 evőkanál mézzel. Vékonyan hámozz meg 1 narancsot, a héját add a gyömbérhez. Öntsd fel 3 liter forró vízzel, és hagyd állni 5 percig. Vedd ki a narancshéjat és öntsd a teát termoszba. Poharanként 3-4 evőkanál zsírszegény tejjel fogyaszd el.
K és K ital
Törj össze 4 szem kardamomot és 1 teáskanálnyi koriandermagot. Apríts fel 2 szál citromfű leveleit, add az összetört magokhoz, és öntsd fel 3 liter forró vízzel. Hagyd állni 10 percig, majd szűrd le és töltsd termoszba. Poharanként 1 teáskanál mézzel ízesítve fogyaszd el.
Forró csésze
Törj össze 2 rúd fahéjat, 4 szem szegfűszeget, majd tedd kannába 1 csipet reszelt szerecsendióval, 1 késhegynyi chilivel és 1 maréknyi felaprított borsmentalevéllel. Öntsd fel 1 liter forró vízzel, és hagyd állni 5 percig. Szűrd le, töltsd termoszba. Poharanként 1 teáskanál mézzel ízesítve idd meg.
Aromakorty
Törj össze 4 szegfűszeget. Vékonyan hámozz meg 1 narancsot, a héját 2 evőkanál szárított csalánlevéllel, és a szegfűszeggel tedd kannába, és öntsd fel 1 liter forró vízzel. Hagyd ázni 5 percig, majd szűrd le, töltsd termoszba, és poharanként 1 teáskanálé mézzel ízesítve fogyaszd el.
Virágos álom
Apríts fel 2 ág friss rozmaringot, keverd össze 2 evőkanál szárított csipkebogyóval és 1 teáskanál szárított borsmentalevéllel. Öntsd fel 3 l liter forró vízzel, és 5 percig hagyd állni. Szűrd le, töltsd termoszba, és kevés mézzel ízesítve fogyaszd el.
Pikáns tea
Törj össze 3 evőkanál köménymagot, 1 teáskanál szárított zöldborsot. Apríts fel 1 maréknyi borsmentalevelet, tedd kannába az összetört magokkal, 3 szem csillagánizzsal. Öntsd fel 1 liter vízzel, hagyd 10 percig állni, majd szűrd le és töltsd termoszba.
Frissítő
Törj össze 3 teáskanál ánizsmagot. Apríts fel maréknyi borsmentalevelet, tedd kannába az ánizzsal, majd öntsd fel 3 l forró vízzel, és hagyd állni 5 percig. Szűrd le, töltsd termoszba, és poharanként 1 teáskanál mézzel ízesítve fogyaszd.
Illatzsák
Nyomkodj szét 2 teáskanálnyi borókabogyót, törj össze 2 teáskanál ánizsmagot, 2 szegfűszeget és fél teáskanál szárított zöldborsot. Mindezeket tedd kannába, szórj rá 1 csipet fahéjat, öntsd fel 3 l vízzel és hagyd állni 10 percig. Szűrd le és tedd termoszba. Kevés citromlével és mézzel ízesítve idd meg.