Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - A sok zsír és kevés rost fogyasztása komoly rizikót jelent
2013. április 08. 08:32

rostok, vitamin

A sok zsír és kevés rost fogyasztása komoly rizikót jelent
A sok zöldség, gyümölcs és gabonaféle, és a kevesebb zsír fogyasztása nemcsak egészségünk megőrzése érdekében, de a rákos, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban és annak kezelésében is fontos szerepet játszik.
A sok zsír és kevés rost fogyasztása komoly rizikót jelent

A rákos, illetve a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések száma világszerte és hazánkban is igen magas arányban jelentkezik. Kialakulásuk okát folyamatosan kutatják, de korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a nagy mennyiségű zsírfogyasztás mellrákhoz vezethet, míg az alacsony zsírtartalmú és magas gyümölcsöt, zöldséget, valamint élelmi rostot tartalmazó étrend védő hatású lehet a rákkal szemben. Erősen bizonyított az is, hogy a magas zsírfogyasztás negatív hatással van a szív- és érrendszerre, főként a telített zsírok és transzzsírok nagymértékű fogyasztása.

 

Kevesebb zsír, több rost

Több kutatási terület is bizonyította már, hogy az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége nagyban meghatározza egészségünk jelenlegi és későbbi állapotát is. Betegség esetén a célzott diéta sok esetben hatásos lehet, ám a korábbi években folytatott rostban szegény, de zsírban gazdag étkezés negatív hatásai teljes mértékben nem tűnnek el. A későbbi betegségre utaló jelek akkor még nem, de később biztosan jelentkeznek, ezért kiemelt fontosságú a prevenció, és előregondolkodás.

A zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben, azaz élelmi rostokban gazdag táplálkozás nemcsak a rákos, és szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, kezelésében segít, de támogatja emésztésünket is, megfelelő energiával látja el szervezetünket, ezáltal közérzetünk is nagymértékben javulni tud. A telített zsírok helyett telítetlen, főként növényi zsírokat érdemes fogyasztani, melyek ízletessé, változatossá, egészségessé varázsolják ételeinket.
 

A bizonyítékok

Mindezt egy 8 éven át tartó vizsgálat is bizonyítja, melyben több mint 48.000, 50 és 79 év közötti nő vett részt. A hölgyek korábbi zsírbevitele a napi energiaszükséglet 38%-át tette ki, melyet a vizsgálat során a javasolt 25%-ra csökkentettek. Eközben pedig növelték a rostfogyasztást is.

A vizsgálat eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknek kezdetben magasabb volt a zsírbevitelük, ám csökkentették azt az ajánlott zöldség- és gyümölcsbevitel érdekében, egyes melltumorok kockázata csökkenést mutatott. Megfigyelhető volt az is, hogy a zsírfogyasztásban tett változtatások jó hatással voltak a szív- és érrendszerre is.

A prevenció fontossága

A vizsgálat során megállapították, hogy az étrend egészségre gyakorolt hatásai az évekkel felhalmozódnak és egyes étrendi minták - jelen esetben a magas zsír-, és alacsony rostfogyasztás - nagyobb hatást fejthet ki az élet első szakaszában, mely később akár visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel is járhat.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK