Az elsavasodás ráadásul a beérkező hatóanyagok hasznosítását is megakadályozza. Ha a szervezet sav-bázis egyensúlya rendben van, a savak közömbösítése nem von el létfontosságú tápanyagokat a testtől, és a savas táplálékok anyagcseretermékei sem rakódnak le.
Amikor összhangba kerül az emésztés és a kiválasztás, helyre-állnak az anyagcsere-folyamatok és beindul a fogyás is.
Lúgosító étrend
Lúgosító ételek: zöldségek, feldolgozatlan gabonafélék (pl. árpa, hajdina, zab, barna rizs) csírák, magvak.
Savasító étrend
Savképző ételek: húsok, tejtermékek, állati fehérjék, valamint a finomított szénhidrátok (pl. finomliszt, cukor).
Sav-bázis (pH) egyensúly
Mi is az a sav-bázis egyensúly?
Egészségünket egy kötéltáncoshoz is hasonlíthatjuk, akinek szüntelenül egyensúlyoznia kell. Ragnar Berg (1873-1956) svéd táplálkozástudós már az elmúlt évszázad húszas éveiben felismerte a savak és lúgok egyensúlyának jelentőségét az ember egészségének szempontjából.
A savak és lúgok emésztésünk természetesen termékei. A sav-bázis egyensúly bonyolult emésztési folyamatok biztosítják szervezetünkben és tartják pH értékét 7,5-ös szinten. Az, hogy szervezetünk ebben a folyamatban mekkora teljesítményt nyújt, világossá válik, ha tudjuk, hogy az egészséges pH-értékhatár 7,35 és 7,45 között van. Az optimális működés érdekében egy minimális intervallumon belül kell tartanunk szervezetünk optimális pH értéket a hosszú távú és megfelelő működés érdekében.
A savak és a lúgok is tartalmaznak a szervezet számára fontos tápanyagokat és azonban a savak tartós túltengése kibillenti testünket a rettentően kényes pH egyensúlyból. Az elsavasodás hosszú távú következményei:
az emésztés üteme romlik
a szervezet anyagcseréje lelassul
a bőr fakóvá, fénytelenné válik
koncentráló képességünk romlik
gyakori levertséget, fáradtságot érzünk
túlzott zsírlerakódás, elhízás
Általánosságban elmondható, hogy a savak optimális mértékben nem okoznak problémát szervezetünkben. A probléma abból adódik, hogy az utóbbi évtizedekben megváltozott tápanyagok, a felfokozott életvitel és az ezzel járó stressz min-mind túl-savasodást okoznak, melynek hosszú távú következményei már korántsem nevezhetőek kívánatosnak!
Mit tehetünk az elsavasodás ellen?
Kívánatos esetben étrendünkben olyan élelmiszereknek kellene alkotniuk, melyek legalább 80 %-ban lúgképzők és maximum 20 %-ban savképzők. Amikor a mai európai ember táplálkozását vizsgáljuk, kitűnik, hogy az ideális állapot nincs igazán messze az aktuális állapottól. Kutatások igazolják, hogy a legtöbb európai ember táplálkozását 80%-ban savképző és csak 20%-ban lúgképző élelmiszerek alkotják.
Legalább ugyanennyire érdekes megfigyelni, ahogyan az alacsony pH-érték tartós jelenléte mellett a szervezet az ételt zsírrá alakítja, ezzel védekezik az elsavasodás nem kívánt hatásai ellen.
A mindennapi étkezési szokásainkon kívül életvitelünk is döntő szerepet az elsavasodás kialakulásában. Megfigyelhető, hogy a szervezetünk mozgás- és alváshiány esetén valamint nikotin és stressz hatására többszörös savtermeléssel reagál.
Ha Ön komolyan gondolja és valóban szeretné hosszú távon élvezni az egészséges élet nyújtotta örömöket, feltétlenül figyeljen oda étkezésére, pihenjen többet, fogyasszon kevesebb alkoholt, kávét. Természetesen egy kialakult életmód esetében sokkal könnyebb ezt kimondani, mint betartani, ezért érdemes lúgosító étrend-kiegészítő termék fogyasztásával hozzájárulni a természetes sav-bázis egyensúly helyreállításához.
Mely élelmiszerek okoznak túlzott savtermelést?
Általánosan elmondható, hogy a fehérjében gazdag ételek, a fehér lisztből készült termékek, a gyorséttermi ételek, az alkohol és a cukor hosszú távon savasságot okoznak.
Erősen savtermelő élelmiszereknek minősülnek:
a hús, a felvágottak, kolbászfélék, halak, héjas tengeri állatok, tejtermékek, a tojás, a hüvely növények, a mustár, ecet, kávé és általánosan minden szénsav- vagy cukortartalmú italok és ételek.
Lúgosító hatással bíró ételek
Néhány kivétellel szinte minden növényi eredetű élelmiszer (spárga, articsóka, kelbimbó) lúgosít:
gyümölcsök, gyökérzöldségek (zeller, cékla, sárgarépa, torma), leveles zöldségek, burgonyafélék, gombák, uborka, póréhagyma, a hidegen sajtolt növényi olajok, mandula, valamint a szárított gyümölcsök.
A lúgosítás és a fogyás kapcsolata
Szervezetünk sav-bázis egyensúlya nemcsak egészségünket, de súlyunkat is alapvetően befolyásolja. Az egyensúlyi értékek eltolódásának normalizálása az egyenes út az ideális testsúly eléréséhez.
Viszonylag kevesen tudják, hogy a felesleges kilókat az elsavasodott belső környezetnek köszönhetjük. Kutatások kimutatták, hogy a zsírsejtek túlzott mértékű megjelenésének hátterében gyakran a szervezet védekező manővere áll: távol tartja a savakat létfontosságú szerveinktől.
A felgyülemlett zsírsejtek nem csak a létfontosságú szerveken és azok közelében találhatók meg, hanem a test kritikus területein is: has, fenék, csípő, comb. Érthető, hogy a szervezetünk önszántából nehezen válik meg ezektől azoktól az elraktározott zsíroktól, melyek termelődése életmentő számára.
Általában a visszaszedett súly több lesz a leadottnál, és jo-jo effektusról beszélünk.
A megfelelően végzett lúgosítás hatására szerveztünk saját magától elengedi a zsírsejteket, hiszen már nincs szüksége rájuk a szervek védelméhez. Ennek következtében megindul a fogyás egészen az ideális súly beálltáig, aminek megtartása egy normál savbázisú szervezetnek nem jelent nehézséget.
A lúgosítás alapkövetelményei
Fogyasszon minél több zöld növényt, zöldséget és magokat, mert ezek lúgosító hatásúak. Egyen kevesebb állati fehérjét ás szénhidrátot, mert ezek savasítanak.
Hagyja el a vörös húsok fogyasztását és csökkentse a többi húsféle bevitelét is.
Hagyományos tej helyett fogyasszon mandula- vagy szójatejet.
Kerülje a finomított szénhidrátokat! Fehér liszt helyett használjon teljes értékű gabonát a főzéshez, cukor helyett pedig alkalmazzon természetes édesítőt, esetleg stevia-t.
Korlátozza a tartósítószerek bevitelét a szervezetbe.
Olíva- és lenmagolajat használjon.
Kerülje a dohányzást, a kávé, a fekete tea, az üdítő- és szénsavas italok fogyasztását
Kerülje a stresszt.
Ajánlott élelmiszerek a sikeres fogyókúra és lúgosítás kapcsán
Gabonafélék: tönkölybúza, teljes kiőrlésű gabonák, köles, barna rizs, hajdina
Tej, és tejtermékek: kecsketej, szójatej, alacsony zsírtartalmú tej, tejföl, joghurt
Italok: lúgos vagy desztillált, víz
Magvak: tökmag, szezámmag, köménymag
Édesítők: cikória, stevia
Zöldségek: kelkáposzta, uborka, csírák, paradicsom, paprika, brokkoli, saláta, zeller, sóska, spenót, fokhagyma, vöröshagyma, karfiol, póréhagyma, karalábéfű
Hüvelyesek: lencse, tofu, szójabab, száraz fehér hab
Fűszerek: Himalája só, fokhagyma, gyömbér, Cayenne bors, friss fűszerek
Gumók: cékla, zeller, retek, fehérrépa, sárgarépa, torma
Csonthéjasok: mandula, mogyoró, dió
Citrusok: Citrom, grépfrút, lime, zöld banán, meggy
Olajok: olívaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, tőkehalmájolaj, ligetszépe olaj, avokádóolaj
Húsok: édesvízi halak, tengeri halak, pulyka