Szőlő vagy mazsola?
Mi az alapvető különbség? A víztartalmuk: ez azonnal kiderül, amint 2 csésze szőlőt egy negyedcsészényi mazsola mellé raksz. Mindkettő választás közel 100 kalóriát tartalmaz, ám egy nagyobb adag szőlő is elég ahhoz, hogy jóllakottnak érezzük magunkat. Emellett a szárított gyümölcsöknek igazán érdekes az összetételük. Ha nem visszük túlzásba, akkor egy pár szem mazsola vagy szárított áfonya tökéletesen kiegészíthet, ízesíthet egy salátát.
Piros bogyós gyümölcsök – eper, málna, ribizli, szeder, áfonyaCsakúgy, mint a többi gyümölcsnek, a bogyós gyümölcsöknek is magas a víz- és rosttartalmuk, aminek köszönhetően sokkal tovább érezheted magadat jóllakottnak. Ráadásul tele vannak antioxidánsokkal.
Nyers zöldségek
A nyers zöldségek tökéletesen megállják a helyüket nasiként is. Tele vannak vízzel, ami segít a telítettségérzet kialakulásában, és még a kalóriatartalmuk is alacsony. Fél csészényi zellerben például összesen 8 kalória van. Akár egy kis joghurtba is mártogathatod őket, esetleg a répaszeleteket salsa-szószba – mindkettő kiváló nassolnivaló. Ha pedig chipsre vágynál, akkor próbáld meg a chipset szárított zöldségekkel helyettesíteni, de akár zöldség-chipset is vehetsz a nagyobb szupermarketekben.
Édesburgonya
Gondolj a tepsis krumpli leggyakoribb feltéteire – vaj, tejföl, esetleg sajt, bacon szeletek. Ha viszont az édesburgonyát választod, akkor egyik feltétre sem lesz szükséged. A tepsis édeskrumpli hihetetlenül ízes, és csak nagyon kevés fűszerezést igényel. Így rengeteg kalóriától kímélheted meg magad, ráadásul tele van káliummal, béta karotinnal, C-vitaminnal és rostokkal.
Tojás
Kifejezetten ajánlott a protein fogyasztása reggelente, hiszen így az éhségedet hatásosan, ám sokkal kevesebb kalória segítségével csillapíthatod, mint például egy jól megrakott pirítós fogyasztásával. Egy tojásban összesen 75 kalória van, ám emellett 7 gramm proteint is tartalmaz, egyéb értékes tápanyagok mellett.
Zabkása
A zabkásának 3 rettentően jó tulajdonsága is van: rostban gazdag, magas a víztartalma és forró. Ez egy igazán laktató kombináció. A forró ételeket tovább tart megenni, a rostok és a víz miatt pedig tovább érezheted magadat jóllakottnak. Semmiképpen ne vásárolj olyat, ami előre édesített! Inkább te döntsd el, hogy hogyan ízesíted. Egy kis fahéjjal és szerecsendióval rendkívül finom lesz.
Levesek
Persze most nem a nehéz húsleves-alapú vagy a tejszínes levesekről beszélünk. Tápláló, alacsony kalóriatartalmú levest készíthetsz egyszerű hozzávalókból - csirkéből, halból, zöldségekből.
A levesek magas víztartalmúak, így a lehető legkevesebb kalóriával is képesek jóllakatni. Ha forró, akkor még a mohóságtól is megóv, így tovább eheted. Ha egy második fogás előtt fogyasztod, akkor akár el is foglalhatja a gyomrodban a helyet egy magas kalóriatartalmú étel elől – ez is igen jó tulajdonsága.
Saláták
A salátának igen magas a víztartalma, így kevesebb hely marad a zsírosabb, hizlalóbb ételeknek. Ráadásul a salátákat a végletekig variálhatod – bármilyen zöldségből vagy gyümölcsből készítheted, de akár még sajtból is. Persze fontos odafigyelned az öntetre, ami sok kalóriát tartalmazhat. A táplálkozásszakértők szerint a legjobb választás a salsa-szósz, a humuszból vagy fekete babból készült öntet.
Ecet
Ha a salátádat egy kis olajjal és ecettel ízesíted, akkor ismét egy remek zsírégető ételt fogyaszthatsz. Több kutatás bizonyította, hogy az ecet segít a zsírégetésben.
Csonthéjasok
A csonthéjasok igazán jó választásnak bizonyulnak, ha két étkezés között szeretnéd csillapítani az éhségedet! Magas a protein- és a rosttartalmuk, valamint tele vannak egészséges zsírokkal. A legjobb, ha valami olyat választasz, aminek héja is van – így egy kicsit meg is kell dolgoznod érte. Igen jó választás például a dió vagy a pisztácia!
Házilag pattogtatott kukorica
A popcorn is az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek közé tartozik, ha nem adsz hozzá zsírt vagy cukrot. Amikor az ember nassolni akar, nem áll le 10 burgonyaszirom után, pedig kalóriatartalma alapján annyit lenne szabad egyszerre megenni belőle. Ezért jó ötlet a házilag pattogtatott, natúr kukorica. Tápláló, ráadásul sok időbe kerül megenni.
Sovány tej
A sovány tejben rengeteg protein és kalcium található, a teljes tejben található zsírok nélkül. Annak ellenére, hogy zsírmentes, a sovány tejtől jóllakottnak fogod érezni magadat. Emellett tovább marad a gyomrodban, mint más, kevesebb proteint tartalmazó italok.
Sovány húsok
Ahogy már említettük, a proteintől sokkal tovább érezheted magadat jóllakottnak és az emésztése során is sok kalóriát égethetsz. Ám érdemes a protein forrását figyelmesen megválasztani. A vörös húsoknak magas a zsírtartalmuk, így a legjobb választás a bőr nélküli csirke- vagy pulykamell.
Hal
Az egyik legjobb proteinforrás a hal. Sokkal laktatóbb, mint a csirke vagy a marha, talán azért, mert másféle típusú proteint tartalmaz. A legtöbb hal emellett zsírban szegény, kizárólag az úgynevezett „egészséges zsírok”, azaz az omega-3 zsírsavak találhatóak benne. Főleg a lazacra, heringre jellemző az omega-3 zsírsav, ami segít megelőzni a szívrohamokat.
Bab
A bab igazán jó választás! Tápanyagokban gazdag zöldség, tele proteinnel és rostokkal. Így sokáig maradhatsz jóllakott, kevés kalória mellett. Ráadásul egyszerű elkészíteni, hiszen salátába, levesbe is tökéletes, de köretként vagy püréként is megállja a helyét.