Ha az a típus vagy, aki számolgatja a napi bevitt kalóriákat, akkor biztosan tudod, hogy az ajánlott értéket betartva is lehet finomakat enni.
A kételkedőknek bizonyság lehet az alábbi receptek bármelyike, hiszen egyikük sem tartalmaz adagonként 400 kalóriánál többet. A receptek négy személyre szólnak.
Boros-káposztás csirkemell
Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé
60 dkg savanyú káposzta
1 dl fehérbor
1 evőkanál olaj
5 dkg vöröshagyma
2 babérlevél
őrölt bors, borókabogyó, só
A káposztát mosd meg, csepegtesd le, és terítsd el egy kisebb tepsiben. Szórd meg kevés sóval, borssal, néhány szem összetört borókabogyóval és a babérlevelekkel, majd öntsd fel a borral.
Fóliával letakarva, közepes hőmérsékleten süsd 30 percig, majd vedd le a fóliát, kavard meg az egészet, és tedd vissza a sütőbe, míg a teteje pirulni nem kezd. Közben a sózott, borsozott csirkemelleket kevés olajon süsd át egy serpenyőben.
Tonhalas saláta
Hozzávalók:
10 dkg tonhal
2 paradicsom
1 fej saláta
10 dkg kukorica
petrezselyem
snidling
10 dkg gomba
1 avokádó
12 olívabogyó
fél citrom
só
bors
tejszín
A saláta leveleit rendezd el egy tálon, a tonhalat pedig morzsold szét. Az avokádót hámozd meg, majd vágd kockára. Az olívabogyót magozd ki, a gombát szeleteld fel, a paradicsomot pedig vágd negyedekbe. Rendezd el az egészet a salátástálon, öntsd le a tejszínnel, és szórd meg a petrezselyemmel és a snidlinggel.
Tepsis rakott zöldség
Hozzávalók:
50 dkg paradicsom
30 dkg padlizsán
30 dkg cukkini
30 dkg sütőtök
4 evőkanál olaj
bors
rozmaring
oregánó
kakukkfű
ánizs
A paradicsomot dobd forró vízbe, hogy könnyen lehúzhasd a héját, majd karikázd fel. A többi zöldséget szintén hámozd meg, és vágd vékony szeletekre, majd rendezd el őket egy olajjal kikent tepsiben, a következő módon: alulra tedd az ánizzsal megszórt sütőtököt, erre az oregánós paradicsomot, a kakukkfüves padlizsánt, végül pedig a rozmaringos cukkinit. Minden réteget sózz és borsozz, a végén pedig locsold meg az egészet a megmaradt olajjal. Alufóliával letakarva süsd 30 percig, majd pirítsd meg a tetejét.
Sült csokikrém
Hozzávalók:
15 dkg 70%-os étcsokoládé
15 dkg margarin
5 dkg cukor
4 dkg liszt
3 tojás
kevés só
Az étcsokit vízgőz fölött olvaszd össze a margarinnal és a cukorral, majd keverd hozzá a tojásokat és 3 dkg lisztet. Kenj ki vajjal, illetve lisztezz be néhány kis pudingformát, félig töltsd meg őket a csokikrémmel, majd öt percre tedd a mélyhűtőbe, míg meg nem szilárdul. Ezután öntsd fel a formákat a maradék csokikrémmel. A szufléspoharak tetejét takard le fóliával, és legalább egy órára tedd vissza őket a mélyhűtőbe. Rögtön miután kivetted a sütit a fagyasztóból, 15 percre tedd 220 fokra előmelegített sütőbe, így a külseje finoman megsül, a belseje pedig krémesen lágy marad. A formákból kiborítva, langyosan tálald.