Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - 3 könnyű, tejmentes tavaszi étel
2013. április 26. 09:07

egészség, egészséges táplálkozás, tejtermék, laktózérzékeny

3 könnyű, tejmentes tavaszi étel
A tavaszi időszak a könnyű étkezésekről szól. Előtérbe kerülnek a friss zöldségek, és érdemes az állati eredetű termékeket is egy időre kisebb mennyiségben fogyasztani. Lássunk most néhány könnyű laktózmentes finomságot, a tavaszi felfrissülés jegyében.
3 könnyű, tejmentes tavaszi étel

Ahogy a természet ébredezni kezd, egyre inkább vágyunk a friss termésekre, hiszen a téli nehezebb és kevésbé vitamindús étkezés után szervezetünk is vágyik a megújulásra, felfrissülésre. Az elsőként megjelenő zöld termések, így a medvehagyma, a sóska, a spenót, vagy az újhagyma friss energiával és sok-sok vitaminnal, ásványi anyaggal, flavonoidokkal és egyéb tápanyagokkal látják el szervezetünket. Emésztésünk felgyorsul, a lerakódott salakanyagok könnyen távozni tudnak, és egész testünk újjáéled.

A zöldségek fogyasztása mellett az állati eredetű termékek kisebb mennyiségben való fogyasztása is ajánlott. Együnk kevesebb húst, részesítsük előnyben a különböző halakat, és együnk laktóz- és gluténmentes ételeket a teljes tisztulás érdekében. A laktózmentes étkezés, bár elsőre bonyolultnak tűnhet, mégsem az. Következő receptjeink ehhez tökéletes bizonyosságot nyújtanak.
 

Könnyű spárgaleves

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 csomag zöldspárga

  • 1 teáskanál xylitol

  • 1,5 liter víz vagy csirkehúsleves (készülhet bio levesporból is)

  • 2 dl zabtejszín

  • 1 tojás sárgája

  • 1 evőkanál barna rizsliszt

  • 1 nagy csokor finomra vágott friss petrezselyem

Miután a spárgát megmostuk, hajlítsuk meg a szárakat, míg el nem törnek. Az így kapott két szárrész közül a spárga feje felé eső, hosszabbik részét fogjuk felhasználni. Vágjuk 3 cm-es darabokra, és a fejrészt egyelőre tegyük félre. A spárga szárának vége túlságosan fás, így fogyasztásra nem alkalmas, viszont az íze miatt érdemes belefőzni az alaplébe. Tehát sós, cukros vízben vagy a csirkehúslevesben először főzzük meg a szárvégeket, majd 15 perc után vegyük ki, és tegyük a levesbe a többi spárgadarabot, kivéve a fejeket. Kb. 10 perc főzés után adjuk hozzá ezeket is, és főzzük további 3 percig. A zabtejszínt jól keverjük ki a tojássárgájával és a rizsliszttel, és adjunk hozzá a forró levesből is. Amikor egyneművé vált, folyamatos keverés mellett öntsük a leveshez. Végül szórjuk meg petrezselyemmel, forraljuk 1-2 percig, és tálaljuk.

Tengeri halfilé vajretekkel és kurkumás párolt árpagyönggyel

Elkészítési idő: 45-50 perc

Hozzávalók 4 személyre:
A halhoz:

  • 5 dkg szűz olívaolaj

  • 5-6 kisebb vajretek , cikkekre vágva

  • 3-4 szál újhagyma, apróra vágva

  • 2 citromszelet

  • 50 dkg filézett fehér húsú hal, nagyobb kockákra vágva

  • bazsalikom

  • só, fehér bors

  • 1,5 dl zabtejszín

  • 1 dl száraz fehérbor

  • 1 púpozott kávéskanál keményítő

Az árpához:

  • 20 dkg árpagyöngy

  • 2 evőkanál szűz olívaolaj

  • kurkuma, só

  • 0,5 dl víz

Az árpagyöngyöt néhányszor átöblítjük, majd az olajos, sós, kurkumás vízben - időnként kevergetve - lassú tűzön 35-40 perc alatt készre pároljuk. Közben az olajon7-8 percig pároljuk a retket, a hagymát és a citromszeleteket, majd hozzáadjuk a halat és a fűszereket. Újabb 7-8 perc múlva felöntjük a zabtejszínnel, és a borban elkevert keményítővel kicsit besűrítjük. Forraljuk még néhány percig, míg elkészül.

Brokkolikrokett metélőhagymás öntettel

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg brokkoli

  • 5 dkg szűz olívaolaj

  • 2,5 dl víz

  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

  • 5 tojás

  • 5 dkg gluténmentes zsemlemorzsa

  • só, őrölt fehér bors

  • reszelt szerecsendió

az öntethez:

  • 2 dl szójajoghurt

  • 1 csokor metélőhagyma, finomra aprítva

A brokkolit bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük. Az olajat 2,5 deci vízzel felforraljuk, majd a lisztet rászórjuk. Fakanállal addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütjük. Végül a brokkolipépet és a morzsát is belekeverjük. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A sütéshez olajat forrósítunk, és kiskanállal kroketteket szaggattunk bele, majd szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor a metélőhagymás öntetet kínáljuk mellé.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK