Leginkább zabpehely formájában találkozhatunk vele, melyet vízben vagy tejben felfőzve, joghurtban vagy kefirben megpuhítva fogyaszthatunk. Ám alapja lehet már sokféle süteménynek, házilag elkészített müzliszeletnek is. A zabpehely megőrlésével kapott zabpehelyliszt remekül szolgál panírozáshoz, főzelékek, mártások sűrítéséhez. A zabkorpa pedig a rosthiányos táplálkozás kialakulásának kitűnő ellenszere.
Ez a gabona a B-vitaminok csoportjából szinte az összeset tartalmazza, azon kívül még E-vitamint is. Ám nem nélkülöz olyan ásványi anyagokat sem, mint a magnézium, vas, cink, foszfor, kalcium, kálium. De esszenciális aminosavak is megtalálhatóak benne, illetve fehérjetartalma is igen magas. Ami miatt sokan tartanak tőle, az a viszonylag magas kalória tartalma (337 kcal/100 gramm). Ám ezt ellensúlyozza, hogy rengeteg energiát juttat szervezetünkbe, anélkül, hogy gyomrunkat megterhelné.
Gyógyító, illetve pozitív hatását, akár bizonyos betegségek esetén is, nemcsak a természetgyógyászat, hanem a tudomány is elismeri. A természetes módszerek hirdetői mindenek előtt zöld állapotú, vagyis a még virágzás előtt leszüretelt zabot használják. Ilyen formában készíthető belőle tea, mely segíti szervezetünket megszabadulni a méreganyagoktól. Ha a fürdővizünkbe tesszük, segíthet bőrhibák esetén, illetve gondoskodik róla, hogy bőrünk selymes és bársonyos maradjon. Ám rendkívül jót tesz egy ilyen fürdő a reumás és izomfájdalommal „megáldott” végtagoknak is.
Már a hagyományos kínai gyógyászatban is ismerték, a vércukorszint szabályozására használták, illetve használják. Nálunk is ajánlják a dietetikusok cukorbetegség, továbbá szívbetegség esetén. Utóbbira jó hatással van, hogy már napi két adag zabpehely, vagy egy csésze zabkása elfogyasztása csökkenti az úgynevezett „rossz”, vagyis LDL-koleszterin szintjét, akár 8-23%-kal is.
Ballasztanyagainak köszönhetően nagy segítséget nyújthat gyomor-bél panaszok esetén. Ezek az emészthetetlen ballasztanyagok egy védőréteget képeznek a gyomor és a bél falán, megóvva ezzel a nyálkahártyát a savas gyomorsavtól.
A gluténre, vagy sikérfehérjére való túlérzékenység miatt a vékonybél nyálkahártyája állandó gyulladásban lehet. Ennek tünetei a hányás, hasmenés, fáradtság, súlyvesztés. Alacsony gluténtartalma miatt a tiszta (vagyis más, esetleg magas gluténtartalmú gabonáktól mentes) zabból készült termékeket e betegségben szenvedők is fogyaszthatják. Ám csakis orvosi felügyelet mellett, napi 50 grammnál nem többet.