A hajhullás a tápanyagokban szegény étrend eredménye is lehet. Ez a megfelelő, tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztása mellett ritkán fordulhat elő. Azonban az alkoholizmus, a stressz és a túlzásba vitt diétázás (így pl. az anorexia is) szintén okozhat hajhullást.
A haj egészségéhez szükség van vitaminokra, nyomelemekre, fehérjékre és ásványi anyagokra is.
A hajhullás hátterében bizonyos betegségek is állhatnak
Az említett kézenfekvő okokon kívül betegségek is állhatnak a hajhullás hátterében. Így például felszívódási zavarok, melyek bélrendszeri műtét vagy bélbetegségek (pl.Crohn betegség, colitis ulcerosa), pajzsmirigyproblémák miatt is kialakulhatnak. Kezdetben a haj elvékonyodik, tartós hiányállapot esetén teljesen ki is hullhat.
Együnk a hajunkért!
Az erős haj az egészséges hajhagymánál kezdődik. A tápanyagokat a kis véredényeken keresztül vérünk szállítja, egészen a hajhagymákig. A hajállomány képződése a hajhagymából indul ki. A hajhagymáknak ezért nagyon sok tápanyagra van szükségük, hiszen igen aktívak, mivel a hajszálak folyamatosan növekednek.
A haj egészsége szempontjából nagyon fontos szerepe van a biotinnak (H-vitamin), az A- és a B-vitaminnak. Ezek közül a biotin és a B-vitaminok megtalálhatók többek között a hüvelyesekben, a belsőségekben (máj, vese), a tejben, a szójában, a földi mogyoróban, a csiperkegombában, a búzacsírában, a tojássárgájában és az élesztőben. Ahhoz, hogy hajunk valóban ékességünk legyen, szükség van olyan nyomelemekre is, mint amilyen a vas vagy a cink.
A biotin a fehérje-anyagcserében vesz részt. Gondoskodik róla, hogy hajunk jó szerkezetű és fényes legyen. Ezért a biotint az ún. szépségvitaminokhoz soroljuk. A H-vitamin viszonylag hőstabil, így főzéssel kevesebb, mint 20%-át veszítjük el.
A B-vitaminok a faggyúmirigyek működését szabályozzák, és szerepük van a hajhagyma fontos anyagcsere-folyamataiban. Védnek a gyulladásoktól, és egészségesen tartják a fejbőrt.
Az A-vitamin a haj növekedéséhez szükséges. Sem hiánya, sem túlzott bevitele nem tesz jót. Előbbi zavart okoz, utóbbi pedig hajhulláshoz vezethet. A-vitamint tartalmaz a máj, a vaj, a zsíros sajtok és a zöldségek közül például a sárgarépa, a spenót, a káposzta, a brokkoli és a cikória.
Nyomelemek és ásványi anyagok
A vas felelős a vérben az oxigén szállításáért, ezzel együtt a sejtek energiaellátásáért is. Hiányában a hajszálon szerkezeti sérülések alakulnak ki, és hajhullás is bekövetkezhet.
Vashiány az alábbi okok miatt alakulhat ki:
Ezekben az esetekben sok hús- és halétel fogyasztása, és C-vitaminban gazdag étrend segíthet. A túl sok kávé, tea és tejtermék fogyasztása is vashiányhoz vezethet.
A réz javítja a haj szerkezetét. Hiánya hajképzési zavarokhoz vezethet, illetve a haj töredezését is okozhatja. A fehérjében szegény táplálkozás, a túl sok kalcium és cink csökkenti hatékonyságát.
Rezet főleg a gabonafélék, a búzacsíra, a hüvelyesek, a mogyoró, a napraforgómag, a máj és az élesztő tartalmaz.
A cink az immunrendszer fontos nyomeleme. Gyulladásgátló hatású. A cinkhiány hajhullást okozhat.
Állati eredetű élelmiszerek, így pl. a marhahús, a tej és a halak tartalmaznak cinket.
A haj keratinból épül fel, ez egy szaruszerű anyag, ami fehérje építőkövekből áll. Ezért különösen fontos a fehérjedús táplálkozás. A fehérje sok állati és növényi élelmiszerben megtalálható, így többek között például a húsokban, tojásban, tejben, sajtokban illetve a burgonyában, gabonafélékben és a hüvelyesekben.