Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Vigyázz! Veszélyes anyagok lehetnek a narancs- és citromhéjon
2013. január 09. 07:54

gyümölcslé, baktérium, élelmiszer

Vigyázz! Veszélyes anyagok lehetnek a narancs- és citromhéjon
Szakemberek szerint növényvédőszer és viasz lehet a felületkezelt gyümölcsök héján.
Vigyázz! Veszélyes anyagok lehetnek a narancs- és citromhéjon

Bár a citrusfélék héját az esetek túlnyomó többségében nem fogyasztod el, a különböző süteményekbe belekerülhet reszelve.

Mivel a távoli helyekről Magyarországra kerülő gyümölcsökön felületkezelést végeznek, a héj alkalmatlan lehet a fogyasztásra - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - Nébih.

Felületkezelt gyümölcsök

A hivatal közleménye szerint bár számos sütemény szinte elképzelhetetlen a citrusfélék nélkül, kevesen tudják, hogy a távoli termőhelyekről Magyarországra kerülő gyümölcsök a két-három nap szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket kiszáradást gátló védőréteggel.

Növényvédőszer és viasz

A felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédőszerek felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédőszer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviaszalapú. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héjára biztosan viaszt visznek fel - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Nézd meg a címkét!

Azt, hogy a gyümölcs csak viasszal bevont, vagy növényvédőszerrel is kezelték-e, a termék címkéjén, illetve az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton fel kell tüntetni. Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédőszer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás miatt később már nem lehet lemosni - ismerteti a hivatal. A közleményben hozzáteszik azt is: ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, körültekintően kell eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.

Süteményhez kandírozott gyümölcs

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint az üzletekben található aszalt vagy kandírozott citrushéjkészítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt a friss reszelt héj helyett ezek használata. A termék címkéjének ellenőrzésével lehet meggyőződni a gombaölőszer-mentességről.

Forrás: http://www.femina.hu/
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK