Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Veszélyes lehet, ha napi négy dekánál több húst eszünk
2013. március 08. 09:20

hús, szív- és érrendszeri megbetegedések, halál

Veszélyes lehet, ha napi négy dekánál több húst eszünk
A napi négy dekánál több feldolgozott hús fogyasztása jelentősen növeli a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek miatti korai halálozás veszélyét - derült ki egy svájci kutatók vezetésével Európa-szerte 450 ezer ember bevonásával készült hosszú távú kutatásból.
Veszélyes lehet, ha napi négy dekánál több húst eszünk
Az idő előtti halálozás kockázata már 18 százalékkal nő napi 50 gramm feldolgozott hús - sonka, kolbász, szalonna - bevitele esetén a Zürichi Egyetem szakemberei szerint. "A korai halálesetek három százaléka a hústermékek fokozott fogyasztására vezethető vissza" - mondta el Sabine Rohrmann tanulmányvezető, az egyetem megelőző orvoslással foglalkozó munkatársa csütörtökön.
 
Rohrmann és kollégái a húsfogyasztás és a halálozási kockázat közötti kapcsolatot vizsgálva arra jutottak, hogy azoknál, akik nap mint nap sok felvágottat esznek, nagyobb a kockázata annak, hogy meghalnak szív- és érrendszeri betegségben vagy rákban - olvasható a BMC Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban. 
 
A rák miatti halálozások megnövekedett számának hátterében valószínűleg azok a rákkeltő anyagok - például a nitrozaminok - állnak, amelyek a sózás, a pácolás és a füstölés során keletkeznek. A feldolgozott hústermékek emellett koleszterinben és telített zsírokban gazdagok, ami összefüggésben áll a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel.
A szakértők további befolyásoló tényezőket is találtak. Eredményeik megerősítik azokat a korábbi megállapításokat, amelyek szerint a vegetáriánusok egészségesebbek, mint a húst is fogyasztók, többet sportolnak és kevesebbet dohányoznak. Rohrmann és kollégái arra jutottak, hogy azok a vizsgált emberek, akik a legtöbb feldolgozott hústerméket fogyasztották, kevesebb zöldséget és gyümölcsöt ettek, több alkoholt ittak és többet dohányoztak. 
 
Bár az adatok kiértékelésénél ezeket a tényezőket is figyelembe vették, a végeredmény nem változott: aki naponta több mint 40 gramm feldolgozott hústerméket fogyaszt, annál nagyobb a korai halál kockázata, mint annál, akik kevesebb mint napi 20 grammot fogyasztanak ezekből a termékekből. 
 
A hús ugyanakkor fontos vitaminokkal, például B-vitaminnal és ásványi anyagokkal, például vassal látja el a szervezetet. A hústermékek mértéktartó, napi negyven gramm alatt maradó fogyasztása ezért még elfogadható, nem növeli a korai halál kockázatát - mondta el Rohrmann.
 
Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK