A csirke zsírszövete az közvetlenül a bőr alatt található, így ha eltávolítjuk a bőrt, akkor egy nagyon egészséges és diétás húsfajtát kapunk. Természetesen ezt nem azt jelenti, hogy csirkehúst együnk csirkehússal, nagyon fontos a változatosság, de az ajánlott húsmennyiség egy jelentősebb részét letudhatjuk vele. Annál is inkább, mivel nagyon sokoldalúan felhasználható húsfajta.
A friss csirkehúst hűtőben két-három napig tárolhatjuk, fagyasztóban pedig körülbelül fél évig. Ha pácolva, olajban tároljuk, akkor akár 5-6 napig is eláll a hűtőszekrényben, mielőtt kisütnénk, csak ne érje levegő.
Ha szeretnéd előre letudni a vacsorát hétköznap estékre, akkor pácolj be egy-két adag csirkemellet és süsd ki frissen esténként egy teflon vagy egy grillsütőben. Tálalhatsz hozzá az egyik este salátát, a másik este főzeléket egy harmadik este pedig készíthetsz belőle fincsi csirkés szendvicset, majd a maradékból tortilla tekercset, így nem váli unalmassá.
Hozzávalók
Elkészítés
A felszeletelt csirkemellet megborsozzuk, majd bekenjük pizzakrémmel és meghintjük egy kis oregánóval. Frissentartó dobozba rétegezzük és leöntjük annyi olajjal, hogy ellepje a húst, majd lefedjük és felhasználásig a hűtőszekrényben tároljuk.
Végy annyi egész csirkecombot, ahányan vagytok + 2-3 extra darabot a férfiak kedvéért. Mosd meg, és a bőrét egy kicsit lazítsd meg, hogy alá tudj fűszerezni. Sózd és borsozd, majd válassz a következő "feltétek" közül:
1. Bacon: teheted a csirke bőre alá vagy fölé is, esetleg körbe is tekerheted, isten ízt ad bármilyen húsételnek.
2. Olívabogyó: ezt szórd a combok közé és süsd meg együtt a csirkével, Istenien átadja az ízét és a sült olívabogyó is nagyon finom lesz a husi mellett.
3. Mustár+majoránna: csirkehúshoz tökéletes kombináció, kend a bőr alá a húsra mustárt és szórd meg majoránnával ízlés szerint.
4. Fokhagyma és vöröshagyma: szeleteld fel a fokhagymát és nyomkodd a bőr alá és/vagy a comb alján található kis bevágásokba. A vöröshagymát karikázd fel és szórd össze-vissza a csirkecombok közé.
5. Liszt, fűszerek, tejföl és hagyma: a lisztet keverd össze mindenféle fűszerrel (őrölt kömény, kevés piros paprika, majoránna, fokhagyma só), forgasd meg benne a csirkét, majd a maradékot szórd rá, fedd az egészet vékonyra szelt hagymával, keverj el tejfölt egy kicsi olajjal és öntsd az egészre, majd a végén hintsd meg egy kis reszelt sajttal.
Jó étvágyat!