Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Váratlan eredmény a szívbarát étrendről
2013. február 06. 12:12

szív- és érrendszeri megbetegedések, szívbarát, egészség, telítetlen zsírsavak, telített zsírsavak

Váratlan eredmény a szívbarát étrendről
A szív legjobb barátjának tartott, többszörösen telítetlen zsírsavak egy csoportjáról kiderült, hogy közel sem olyan jó barát, mint azt eddig hitték. Elképzelhető, hogy a mostani eredmények hatására újra kell gondolni a szívbarát étrendről korábban alkotott elképzeléseket.
Váratlan eredmény a szívbarát étrendről

Közel fél évszázada ajánlják szakemberek, hogy a szív egészsége érdekében cseréljük le étrendünkben az állati eredetű telített zsírsavakat növényi eredetű, többszörösen telítetlen zsírsavakra, ami a nyugati étrendben leggyakrabban omega-6 zsírsavakat, jóval kisebb arányban omega-3 zsírsavakat jelent. A bmj.com szakmai portál most megjelent cikkéből azonban az derül ki, hogy az omega-6 zsírsavak fokozott bevitele szívbetegekben növelte a halálozási arányt.

Nagy-Britanniában már régóta óvatosan kezelik a napraforgó-, repce- és más étolajakban található omega-6 zsírsavak bevitelére vonatkozó ajánlásokat, ám az Egyesült Államok elismert egészségügyi szervezetei továbbra is minél több omega-6 zsírsav fogyasztását javasolják. Teszik mindezt annak ellenére, hogy az omega-6 zsírsavak szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásairól viszonylag kevés bizonyíték áll rendelkezésre (ellentétben az omega-3 zsírsavakkal, amelyek szívbarát mivoltát meggyőző adatok támasztják alá).
 

Rosszul ítélték meg?

A táplálékban előforduló összes omega-6 zsírsav közel 90 százalékát a linolsav adja, amelynek lebomlásakor gyulladáskeltő vegyületek is keletkeznek a szervezetben. Utóbbi miatt kutatók korábban felvetették, hogy a linolsav, esetleg általában az omega-6 zsírsavak akár növelhetik is a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de erre vonatkozóan egyértelmű bizonyítékok nem születtek.
 
Amerikai és ausztrál szakemberek nemrég újra elemezték egy negyven évvel ezelőtt végzett nagy mintaszámú vizsgálat eddig nem publikált eredményeit. A vizsgálatba 458 olyan, 30 és 59 év közötti férfit vontak be, akik a felmérést megelőző időszakban szívkoszorúeret érintő krízisen (infarktuson vagy anginás rohamon) estek át. Az eredeti vizsgálatban a férfiakat véletlenszerűen két csoportra osztották: a tesztcsoportban a telített zsírsavak fogyasztását az energiabevitel 10 százalékában maximálták, a linolsavét pedig az energiamennyiség 15 százalékára emelték, míg a kontrollcsoport tagjai nem kaptak előírásokat az étrendjükre vonatkozóan. A linolsavat a résztvevők sáfrányos szeklicéből készült olaj és az ebből származó margarin formájában kapták, mert a szekliceolaj koncentráltan tartalmaz omega-6 zsírsavakat, omega-3 viszont nincs benne.
 
A résztvevők több mint 3 éven át tartó monitorozásából kiderült, hogy a sok omega-6 zsírsavat fogyasztó csoportban a kontrollcsoporthoz képest minden szempontból magasabb volt a halálozási kockázat, beleértve a koronáriás szívbetegségből és keringési betegségből fakadó okokat is.
 
A hiányzó láncszem
 
A kutatók szerint az eddig fiókban lapuló adatok közzététele új irányvonalakat jelölhet ki az omega-6 zsírsav táplálkozásban betöltött szerepével kapcsolatban. Elképzelhető, hogy előbb-utóbb megdől a telített (főleg állati) zsírok ártalmas voltát és a többszörösen telítetlen növényi olajok jótékony szerepét hangsúlyozó dogma, és a jövőbeli táplálkozási irányelvek az eddiginél megalapozottabb tudományos eredményeken nyugszanak majd.
Forrás: origo.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK