Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Új oltás segíthet a lisztérzékenyeknek
2012. október 12. 10:36

allergia, élelmiszer allergia, élelmiszer, vakcina

Új oltás segíthet a lisztérzékenyeknek
Egy újonnan fölfedezett oltóanyag megakadályozza, hogy a lisztérzékenyek szervezetében allergiás reakciót váltsanak ki a kenyér fő összetevői, így érintettek tízezrei állhatnak át a körülményes diétáról a hétköznapi étrendre.
Új oltás segíthet a lisztérzékenyeknek

A forradalmi injekciót a glutén-intolerancia kezelésére alkották meg, amely a cölikáliának is nevezett lisztérzékenység leggyakoribb oka. Magyarországon becslések szerint a népesség 1-2 százaléka szenved ennek valamilyen formájától, ám csupán körülbelül egytizede fordul orvoshoz. Súlyos lisztérzékenység esetén a beteg nem fogyaszthat semmi olyat, amiben glutén található. Ez az anyag a búza, a rozs és az árpa magjában lévő két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke.

Bár elsődleges gabonaforrásunk a kenyér, valójában az élelmiszerek nagy részében megtalálható, úgymint a tésztákban, a süteményekben, a kekszekben, a halrudacskákban, a kolbászban vagy a leveskockákban. A cölikália jelentősen rontja tehát az életminőséget, ráadásul növeli a csontritkulás, a meddőség és a bélrák kockázatát, amennyiben a páciens nem tartja be a táplálkozásra vonatkozó előírásokat. Ez annak tudható be, hogy a glutén károsítja a vékonybél belső falán elhelyezkedő apró csillókat, amelyek sérülés esetén gyulladt állapotba kerülnek, és más tápanyagok felszívódásában sem tudnak segíteni.

A NexVax2 névre keresztelt vakcina azonban ”újraprogramozza” az emberi immunrendszert, így az nem ad ilyen szélsőséges választ a gabonafélékből származó fehérjére. Maga az oltóanyag olyan apró fehérjerészecskéket tartalmaz, amelyek a túlzott védekezési mechanizmusért felelősek. Kicsiny méretüknél fogva viszont nem kényszerítik ”támadásra” a szervezetet, ezáltal a dózis növelése mellett fokozatos hozzászokás figyelhető meg.

A betegek között akad olyan, aki több mint egy évtizedig is lisztérzékenységgel él anélkül, hogy tisztában lenne panaszainak kiváltójával. Jellegzetes tünet a gabonafélék fogyasztása után néhány órán belül bekövetkező hasmenés és hányás, ami több napon át tarthat. A glutén-intolerancia döntően genetikai eredetű: tízből kilenc érintett hordoz egy bizonyos HLA-DQ2 gént.

A tudósok a NexWax2 megalkotásához föltérképezték, hogy a glutén 3000 proteinrészecskéje közül melyek ártalmasak a cölikáliások szervezetére nézve. Sikerült leszűkíteni a kört háromféle fehérjetípusra, mely csaknem az összes válaszreakcióért felelős. Laboratóriumi kísérletek során bebizonyosodott, hogy a vakcina alkalmazása elősegíti a tolerancia kialakulását.

Jelenleg további, több mint száz beteg bevonásával folynak vizsgálatok az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon, hogy kiderüljön, tényleg sikerült-e megtalálni a lisztérzékenység gyógymódját. A gyártó azt reméli, hogy 3-4 éven belül piacra kerülhet a termék.

Forrás: Betegszoba.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK