A karácsonyi ünnepek alatt sajnos hajlamosak vagyunk többet enni, mint amire valóban szükségünk lenne, és kevesebbet is mozgunk, mint általában. A mértékletesség, a megfelelő konyhatechnika és a megfelelő nyersanyag választás azonban sok mindenben a segítségünkre lehet.
Mindent csak mértékkel Ha gyakrabban eszünk kisebb mennyiséget, akkor kevesebb az esélye annak, hogy rosszul leszünk a töltött káposztától, vagy egy nehezebben emészthető zsíros ételtől. A legtöbb probléma abból szokott adódni, ha többféle ételt nagy mennyiségben fogyasztunk és napjában többször is kizárólag nehezen emészthető, zsíros ételeket eszünk. Rágjunk lassabban, így előbb kialakul a jóllakottság érzete és az emésztőrendszer munkáját is segítjük azzal, ha nem falatokban nyeljük le az ételt, hanem egy pépesebb konzisztenciában kerül a gyomorba a táplálék.
Konyhatechnika
Konyhatechnikai eljárások azon műveletek összessége, amelyek segítségével különböző ételeket, italokat állítunk elő. Nagyon sok múlik azon, hogy egy ételt, hogyan készítünk el. Pirítással, kevés zsiradék felhasználásával ízletes pörzsanyag képződik a nyersanyag felületén, ezáltal fokozza az étel élvezeti értékét és élettanilag kedvezőbb is, mint például a bő zsírban sütés. Tűzdelhetjük a húsokat különféle fűszernövényekkel, zöldségekkel, de bacon szalonnával is, tepsiben megsütve viszonylag alacsonyabb zsírtartalmú, mégis ízletes ételt kapunk.
Nyersanyag válogatás
Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a csirkemell energia és zsírtartalma nem egyezik meg a sertés oldalas vagy a szalonna energia- és zsírtartalmával. Tehát ha soványabb húsokból készítjük el az ételünket, például csirke-, pulykamell és -comb, sertéscomb, sertéskaraj vagy akár a vadhús az alapanyagunk, és a látható zsiradékot (baromfinál a bőrrel együtt) mindig eltávolítjuk ételkészítés előtt, már egy kívánatosabb összetételű ételt kapunk. Válasszunk kisebb zsírtartalmú tejtermékeket az ételek sűrítéséhez, például kefirt vagy natúr joghurtot. Próbálja meg idén teljes kiőrlésű liszttel elkészíteni a bejglit, lehet, hogy a család többi tagja is örömmel veszi a változatosságot.
8 tipp a karácsonyi plusz kilók ellen