A növényekben természetesen előforduló polifenolok az emberi étrend alapvető összetevőinek számítanak. Ezek a vegyületek a kutatások szerint csökkentik a számos betegséggel összefüggő oxidatív stresszt, ráadásul jótékony pszichológiai hatást is gyakorolhatnak.
"A csokoládé a közhiedelem szerint is javítja a kedélyállapotot" - számolt be a kutatás vezetője, Matthew Pase. "Klinikai kísérletünk elsőként bizonyította a kakaóban lévő polifenolok pozitív hatását a hangulatra."
A randomizált kísérletben 72 negyven és hatvanöt év közötti férfi és nő vett részt. Az első csoport 500 mg kakaó polifenolt tartalmazó keserű csokoládé turmixot, a második 250 mg kakaó polifenolt tartalmazó keveréket, a harmadik pedig 0 mg polifenolt tartalmazó csokoládéturmixot kapott. Az italokat teljesen egyforma csomagolásban kapták, így sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudhatták, melyik kezelésben részesültek az egyes alanyok.
A résztvevők 30 napon keresztül naponta egyszer fogyasztották a számukra előírt italt. Harminc nap elteltével a magas dózisú kakaó polifenol tartalmú keveréket fogyasztók nagyobb nyugodtságról és elégedettségről számoltak be, mint a másik két csoport tagjai. A kutatók ugyanakkor nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a kakaó polifenolja jelentősen javítaná a kognitív teljesítményt. Ráadásul csak a legnagyobb mennyiségű (napi 500 mg) polifenolt fogyasztók számoltak be jelentős pozitív hatásról, a közepes mennyiséget (napi 250 mg-ot) fogyasztók már nem tapasztaltak szignifikáns jótékony hatást.