Általában nyirkosabb árkok, árterek, tópartok, nedves rétek lakója. Ne hidd, hogy nem ismered, mert már Te is találkoztál vele milliószor, még ha városban is élsz. A növény könnyen felismerhető lefelé kunkorodó, apró, kékes-rózsaszínes virágairól és tojás alakú, hullámos éllel rendelkező, szúrós és szőrős leveleiről.
Jobban mondva, amikor érdemes megtalálnod. Levelét június és augusztus között jó begyűjteni. Gyökerét is általában tavasszal a legjobb beszerezni, de októbertől áprilisig is keresheted, feltéve, ha virágos szára még nincs. De ne lepődj meg, ha nem kevés gyógyhatású krém alapanyai között is megleled.
Levele és gyökere is hasznosítható a népi, vagy otthoni gyógyászatban. Mindkettő tartalmazza az ún. allatonin nevű, fehérjét tartalmazó anyagot és poliszacharidokat, melyeknek nagy szerepe van a szövetek regenerálódásában. Ezen felül a fájdalmat a különböző polifenolszármazékok csillapíthatják. Új sejtek képződésében pedig az auxin nevű hormonja támogat.
Nem is hinnéd, hogy ez az apró gyógynövény egy „földbe gyökerezett” patika. Forrasztófű elnevezése például nem véletlen, hiszen erősíti a csontokat, törések esetén pedig segíti a csontok hegesedését, összeforradását pedig gyorsítja. Emellett hasznosítható még bizonyos zúzódásoknál, sebeknél, húzódásoknál, véraláfutásnál, visszérgyulladásnál, lábszárfekélynél, köszvénynél, ínhüvelygyulladásnál, nyáktömlő gyulladásánál.
Hatásos, ha be van gyulladva a körömágyunk, lábgombával küzdünk, de körömleválásnál is bevethető. Teaként vagy főzetként elkészítve borogathatod vele az érzékeny területet.
Áztatás során olyan nyákanyagok oldódhatnak ki belőle, melyek a gyomor és a légutak nyálkahártyáját is bevonják, jól alkalmazható tehát gyomor és nyombélfekély esetén. Utóbbi esetében toroköblítőként is használatos. De légzőszervi és emésztőrendszeri megbetegedés esetén is hasznos lehet.
A gyökeréből (100 gramm) és vízből (4-5 dl) készített pép a problémás területekre kenve, egy éjszakán át hatva remek csodaszernek bizonyulhat.
Egykor a spenóthoz hasonlóan elkészítve fogyasztották leveleit, hiszen magas fehérje-, vitamin- (A-, C-, B12) és ásványi anyag tartalma (foszfor, kálium, kalcium) támogatta az immunrendszert. Illetve gyökerében található tannin és csersav mennyiség a daganatos betegségek esetén lehet hasznos. Ám belsőleg történő alkalmazása (akár a fent már írt toroköblögető esetén is) szigorúan orvosi felügyelet mellett ajánlott, mert a sok pozitívum mellett sajnos erős májkárosító hatása is van, illetve gátolhatja testünkben a vas és a B-12 vitamin felszívódását.
A belőle készült pépet „ízesíthetjük” különböző illóolajokkal, mint a borsmenta, rozmaring, levendula, boróka (ép bőrfelületen való alkalmazás esetén) vagy orbáncfű, cickafark vagy körömvirág olajokkal (körömgyulladás, körömleválás alkalmával). Ha a kakukkfű illóolajat csepegtetünk a nadálytőből előállított készítményünkbe, bőr-vagy körömgombánál lehet ez hatásos.
Gyomor- és bélfekélyre a fent írtak figyelembevételével a következő növényekből készült teakeverék fogyasztása segíthet: orbáncfű, citromfű, kamilla, körömvirág és fekete nadálytő. 1 teáskanálnyi keveréket 2 dl vízzel forrázzunk le, hagyjuk állni kb. negyed órát és 3x2 dl-t igyunk belőle naponta. De figyelem, csakis orvosi felügyelet, az ő utasításait szigorúan betartva fogyasztandó!