Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Öt másodpercig még tiszta a földre esett étel?
2014. március 17. 09:46

ételek, baktérium, idő

Öt másodpercig még tiszta a földre esett étel?
Anthony Hilton mikrobiológus professzor és diákjai úgy találták a kísérletek során, hogy a földre esett ennivaló mielőbbi felkapása valóban védhet a kórokozók rátelepedése ellen – a köztudatban elterjedt öt másodperces „szabálynak” tehát akár tudományos magyarázata is lehet.
Öt másodpercig még tiszta a földre esett étel?

A földre esett élelmiszer elfogyasztása továbbra is fertőzésveszéllyel jár, mivel a következmény az adott helyen éppen jelenlévő baktériumok összetételétől függ – magyarázta az angliai Aston Egyetem szakértője. - Eredményeink azonban némi megkönnyebbülést jelenthetnek azok számára, akik hosszú ideje alkalmazzák az öt másodperces szabályt, miszerint az azon belül felemelt ételt még nyugodtan meg lehet enni. Annak ellenére, hogy az általános álláspont alapján ez csupán egy tévhit, bizonyítékot találtunk arra, hogy a belső térben lehullott ennivaló elképesztően csekély kockázatot jelent, ami padlószőnyeg esetén a legelenyészőbb – tette hozzá a kutató.

Hilton professzor és hallgatói figyelemmel kísérték, hány kórokozó került a pirítósra, a tésztára, a süteményre és a cukorkára, miután azok szőnyegre, parkettára vagy padlólapra estek. A kutatók kifejezetten E. coli és Staphylococcus aureus nyomokat kerestek a 3 és 30 másodperc közötti ideig lent tartott élelmiszerekre. Az idő és a padló típusa egyaránt szerepet játszott a baktériumok megtelepedésében. Minél tovább maradt odalent az étel, annál több kórokozó került rá. A laminált padló és a kövezet bizonyult a legkedvezőtlenebbnek 5 másodpercnél hosszabb idő és ragadós élelmiszer esetén.

Hilton professzor és diákjai kérdőíves felmérést is készítettek arra vonatkozóan, hogy az emberek hajlandóak-e megenni a leesett ételt. „Meglepő módon a megkérdezettek többsége boldogan elfogyasztja a leesett élelmiszereket, főleg a nők. Az öt másodperces szabálynak pedig rendkívül sok híve van, ami talán mégsem mendemonda ennek fényében” – nyilatkozta a szakértő. Az eredmények mindaddig előzetesnek tekintendőek, amíg nem kerülnek közlésre egy szakfolyóiratban.

Forrás: vital.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK