Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Nem érdemes biotejet inni a kismamáknak
2013. május 27. 13:53

tej, terhesség, várandósság, egészségmegőrzés

Nem érdemes biotejet inni a kismamáknak
A gyermeket tervező, vagy már babát váró kismamáknak tejtermékekben és tengeri halban gazdag étrendet javasolnak brit kutatók, hogy a megfelelő mennyiségű jód bevitele révén elősegítsék a gyermek későbbi értelmi fejlődését.
Nem érdemes biotejet inni a kismamáknak

Nem árt odafigyelni a terhesség alatt a megfelelő jódbevitelre, mert ezzel születendő gyermekünk későbbi IQ-jára és olvasási képességeire is hatással lehetünk - derült ki a Surrey és a Bristoli Egyetem szakembereinek közös kutatásából. A több mint ezer várandós kismama bevonásával végzett vizsgálat ugyanis megállapította: amennyiben a terhesség során az édesanya nem visz be elegendő mennyiségű jódot, úgy a gyermek nagyobb valószínűséggel lesz szerényebb IQ-jú és küzd majd olvasási nehézségekkel.

A The Lancet orvosi szakfolyóiratban közzétett tanulmányból kiderült, hogy a vizsgált terhes kismamák közel kétharmada jódhiányos volt, és a maradék egyharmadhoz képest gyermekeik később rosszabbul szerepeltek az IQ-teszteken és az olvasási képességeket vizsgáló felméréseken. Az sem volt mindegy, hogy milyen szintű jódhiányt mértek a kutatók: minél alacsonyabb volt a kismama vizeletében mért jód szintje, annál alacsonyabb volt később a gyermek IQ-ja is.

Sok tengeri hal, tej és tejtermék

A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy-hormonok termelődéséhez, amelyek közvetlenül befolyásolják a magzati agy fejlődését. A jód az elfogyasztott élelmiszerekkel és a vízzel kerül be a szervezetbe, majd a jodid felszívódik, és a pajzsmirigyben összegyűlik. Jódhoz leginkább tengeri halak, tejtermékek és tej fogyasztásával juthatunk. Érdekes módon a jódfogyasztás szempontjából a várandós nőknek nem érdemes az egyébként egészséges ökológiai gazdálkodásból származó tejet venni: egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a biotejekben található jód mennyisége csak fele a hagyományos tejekben találhatónak.

A kutatás vezetője szerint a rendszeres tej- és tengeri halfogyasztással a kismama biztosítani tudja a baba megfelelő agyfejlődéséhez szükséges jódmennyiséget, aki viszont nem szereti (vagy nem tudja fogyasztani) ezeket az élelmiszereket, mindenképpen konzultáljon orvosával a megfelelő alternatíva megtalálásának érdekében. Óvott azonban a tengeri hínár vagy moszat-készítmények fogyasztásától, ezek ugyanis túlzott mértékű jódot tartalmaznak.

Forrás: origo.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK