Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Most érdemes több kivit enni: jó a szívnek, a bőrnek
2014. január 29. 09:16

gyümölcs, vitamin, étrend, vesebetegség

Most érdemes több kivit enni: jó a szívnek, a bőrnek
A kivi értékes vitaminok, rostok és ásványi anyagok tárháza, de nemcsak ezért érdemes gyakrabban fogyasztani belőle: kutatások igazolták, hogy csökkenti a vérnyomást, segít a stroke és a szívbetegségek megelőzésében, ráadásul a bőrt is szebbé varázsolja.
Most érdemes több kivit enni: jó a szívnek, a bőrnek

 Az eredetileg Kínából származó, de Új-Zélandon meghonosított kivi gyakran méltatlanul háttérbe szorul a többi télen elérhető gyümölcs mellett, pedig a kissé csúnyácska külső igazán értékes belsőt takar - és ezt most szó szerint kell érteni. Egy közepes méretű kivi alig több mint 40 kilokalóriát tartalmaz, emellett rostokban, káliumban, magnéziumban, folsavban, A-, B-, K-, E- és C-vitaminban rendkívül gazdag (egy kivi elfogyasztása fedezi a napi teljes C-vitamin szükségletünket).

 Az 1900-as évek elején még „kínai egresként” volt ismert, nevét azonban marketing megfontolásból 1959-ben Új-Zéland nemzeti madara után kivigyümölcsre változtatták, hiszen mindkettő „barna, kicsi és bozontos”.

Szépít, vérnyomást csökkent és erősíti a szívet

Több kutatás igazolta, hogy a kivi nemcsak vitaminbomba, hanem hatékony vérnyomáscsökkentő, védi a szív- és a bőr egészségét. A benne lévő káliumnak köszönhetően képes ellensúlyozni a szervezetbe kerülő nátrium hatását, ezáltal csökkenti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett segíti az emésztést, mivel enyhén hashajtó hatású, álmatlansággal küzdő felnőtteknél javíthatja az alvásminőséget, a magas C-vitamin-tartalom révén pedig a bőrt is szebbé varázsolja.

Így csempésszük az étrendbe

Aki szereti a kivit, annak egyszerű dolga van: naponta egyen legalább egyet belőle, akár úgy, hogy meghámozza és egyszerűen megeszi, akár úgy, hogy félbevágja, és a zöld húst kanállal kikanalazza a héjából. Csurgathatunk rá egy kiskanál mézet is.

Vesebetegek mértékkel fogyasszák

A kiviben lévő vegyületekre egyes emberek allergiásak lehetnek, így számukra természetesen nem javasolt a fogyasztása. A gyümölcs szintén problémát okozhat a veseproblémákkal küzdő vagy vesekőképződésre hajlamos embereknél, így nekik sem tanácsos túl gyakran enni belőle. Aki béta-blokkolót szed, szintén óvatosan fogyasszon kivit, mert a túlzottan megemelkedett káliumszint problémákat okozhat.

Forrás: origo.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK