Amanda N. Payne, a zürichi Élelmiszer, Táplálkozás és Egészség Intézet munkatársa minden részletre kiterjedő elemzést végzett a témával kapcsolatban, hogy megvizsgálhassa, miként okozhat a gazdaszervezet baktériumflórájának interakciója anyagcsere-betegségeket és elhízást. Kimutatták, hogy a fruktózban és édesítőkben bővelkedő nyugati étrend kevéssé változatos, így a béltraktusban élő baktériumközösség is szegényesebbé válik.
Az adaptív anyagcsere további anyagcsere-aktivitást eredményez a gazdaszervezetben, ami valószínűleg átalakítja az energiaszabályozást és az emésztőrendszeren való áthaladás időtartamát, ez pedig fokozza az élelemből származó energiafelhasználást. A különbséget érzékelheti az immunrendszer is, így gyulladásba jöhetnek az emésztőszervek, amely később endotoxémiában nyilvánulhat meg.
”Ezek a folyamatok együttesen kétségtelenül az elhízással összefüggésbe hozható anyagcsere-felboruláshoz vezetnek. Úgy véljük, hogy az elhízás kezelésére és megelőzésére hatékony módszer lehet a belső homeosztázis elősegítése a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás bevezetésével” - mondták el a szerzők.