Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Miért károsabbak egyes zsírok másoknál?
2012. augusztus 28. 23:42

elhízás, fertőzés, vírus, zöldség, tápanyag

Miért károsabbak egyes zsírok másoknál?
A táplálékunkban levő zsírok nem egyformák: egyesek, főként a növényekben és a halakban levők - védő hatásúak, mások megbetegítenek. Miért reagál a szervezetünk olyan destruktívan egyes zsírokra? A University of New Mexico és a Northwestern University kutatóinak van erre egy ötlete: azért, mert némely zsírok a káros baktériumok növekedését segítik elő az emésztőrendszerben.
Miért károsabbak egyes zsírok másoknál?

A szervezetünk úgy evolválódott, hogy felismerje ezeket a zsírokat (amelyek a káros baktériumok fejlődését segítik), és elejét is veszi a káros baktériumok elszaporodásának, azzal, hogy korlátozott mértékű gyulladást kelt, ami hosszú távon krónikus betegséget okoz.

    "Noha a zsírok gyulladáskeltő hatását jól dokumentálták, kevéssé ismerték fel, hogy azok a baktériumok túlélésére és szaporodására is hatással vannak az emésztőrendszerben" - írják a kutatók.

    Néhány zsír - főleg telítetlen zsírok - igen erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek. A bakteriális sejt membránjához kémiailag kapcsolódnak, és gyengítik azt.

    Ha telítetlen zsíroknak tesszük ki a baktériumokat, a baktériumok elpusztulnak. A hosszú láncú telítetlen zsírok, különösen az omega-3 zsírsavak, és a velünk született immunvédelem - mint a gyomorsav vagy az antimikrobiális peptidek, pusztítóan hatnak a káros baktériumokra" - írja Joe Alcock. A telített zsíroknak ellenben általában nincsenek antimikrobiális tulajdonságaik, és energiaforrást (szenet) bocsátanak a baktériumok rendelkezésére a szaporodásukhoz.
 

Ez az eltérő hatás a baktériumokra, ez határozza meg, mely zsírok gyulladáskeltők, és melyek nem.

    "Lényeges összefüggést találtunk: azok a zsírok, amelyeknek nincsen baktériumölő tulajdonságuk - gyulladáskeltők. Ez nagyon, nagyon erős összefüggés." Ilyen értelemben, a telített zsírok jelenléte "korai figyelmeztetésnek" számít a szervezetben.

    Amikor olyan zsírok vannak a szervezetben, amelyek kedveznek az ártalmas baktériumok növekedésének, a szervezet gyulladásos immunválasszal fogadja őket. És bár a gyulladás-válasz rövid távon segít: kivédi a fertőzést, az ilyen zsírok állandó jelenléte a szervezetet a krónikus gyulladás, a betegség (például szívbetegség) spiráljába löki.

    A kutatók feltételezését alátámasztják az egyre szaporodó kutatásokból nyert adatok.

    A tanulmány a The Quarterly Review of Biology folyóiratban jelenik meg.
 

Forrás: Magyar Orvosi Kamara / The Quarterly Review of Biology
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK