2015. február 10. 20:14
kivi, gyümölcs
Miért egyél majombarackot, azaz kivit?
Gyümölcstorták zöld dísze, gyümölcssaláták remek alkotója, régi karácsonyok meglepetése a fa alatt, a narancs és a banán mellett. De manapság lehet kedves ismerősök kertjében termett mézédes finomság is. Ő a kivi, aminek finom íze mellett egészségünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.
Ez nekünk kínai
Valójában Kínából származik, ám Új-Zélandon – ahol a „kiviszüret” a mai napig népünnepély -, az 1930-as világválságnak köszönhetően vált apró kúszócserjéből ízletes gyümölcsöt termő „bokorrá”.
Mi volt előbb: a gyümölcs vagy a madár?
A madár. Vagyis a gyümölcs kapta a nevét erről a szárny nélküli, szürkésbarna tollazattal megáldott madárról.
A szőrös külső egy csodadoktort takar
Tudtad, hogy…
…a kivi kiváló C-vitamin forrás. Már egy darab fedezi a napi szükségletet.
…magas káliumtartalmának köszönhetően segít megregulázni a vérnyomást és szívünk ritmusát. Utóbbi az alacsony káliumszint miatt hajlamos túlpörögni.
…ha napi hármat fogyasztunk belőle, már sokat tettünk azért, hogy csökkentsük a kóros vérrögök kialakulásának esélyét és a rossz koleszterin szintjét.
…a vércukorszintet is javítja. Sőt, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
…emésztést serkentő hatása is kiváló, így kitűnő desszertként tálalva.
... rostban gazdag, így a székrekedés és egyéb emésztési zavarok is elkerülhetőek napi egy kivi elfogyasztásával.
És amit biztos nem tudtál a kiviről!
- Húspuhító enzimjeinek köszönhetően a kivi héjával vagy egy vékony szelettel bedörzsölt hús hamarabb omlós lesz.
- Ha meghámoztad, maximum fél órán belül fogyaszd el, különben kesernyés utóíze lesz.
- A fent írt enzimek miatt tejes turmixokba, krémekbe nem javasolt, mert kicsapódik tőle a tejtermék. Inkább szeletelve ajánlják tejes, joghurtos sütemények esetén.
- Egyesével papírba csomagolva, hűtőben tárolva akár egy hétig is friss maradhat.
- A kivi későn érő típus. Inkább kicsit keményebb gyümölcsöket vásárolj, otthon pár nap alatt megpuhul. -Nem kedveli a társaságot, hiszen enzimjei más gyümölcsökre is hatással lehetnek. Így ne tárold együtt mással.
- Figyelj, hogy külsején ne legyen sérülés. Szőrös borításának köszönhetően a kórokozók még inkább meg tudnak tapadni rajt, a héjról pedig könnyen a gyümölcshúsra kerülhet.
Forrás: proaktivdirekt.com