Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Miért egyél majombarackot, azaz kivit?
2015. február 10. 20:14

kivi, gyümölcs

Miért egyél majombarackot, azaz kivit?
Gyümölcstorták zöld dísze, gyümölcssaláták remek alkotója, régi karácsonyok meglepetése a fa alatt, a narancs és a banán mellett. De manapság lehet kedves ismerősök kertjében termett mézédes finomság is. Ő a kivi, aminek finom íze mellett egészségünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.
Miért egyél majombarackot, azaz kivit?

Ez nekünk kínai

Valójában Kínából származik, ám Új-Zélandon – ahol a „kiviszüret” a mai napig népünnepély -, az 1930-as világválságnak köszönhetően vált apró kúszócserjéből ízletes gyümölcsöt termő „bokorrá”.

Mi volt előbb: a gyümölcs vagy a madár?

A madár. Vagyis a gyümölcs kapta a nevét erről a szárny nélküli, szürkésbarna tollazattal megáldott madárról.

A szőrös külső egy csodadoktort takar

Tudtad, hogy…

…a kivi kiváló C-vitamin forrás. Már egy darab fedezi a napi szükségletet.
…magas káliumtartalmának köszönhetően segít megregulázni a vérnyomást és szívünk ritmusát. Utóbbi az alacsony káliumszint miatt hajlamos túlpörögni.
…ha napi hármat fogyasztunk belőle, már sokat tettünk azért, hogy csökkentsük a kóros vérrögök kialakulásának esélyét és a rossz koleszterin szintjét.
…a vércukorszintet is javítja. Sőt, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
…emésztést serkentő hatása is kiváló, így kitűnő desszertként tálalva.
... rostban gazdag, így a székrekedés és egyéb emésztési zavarok is elkerülhetőek napi egy kivi elfogyasztásával.

És amit biztos nem tudtál a kiviről!

  • Húspuhító enzimjeinek köszönhetően a kivi héjával vagy egy vékony szelettel bedörzsölt hús hamarabb omlós lesz.
  • Ha meghámoztad, maximum fél órán belül fogyaszd el, különben kesernyés utóíze lesz.
  • A fent írt enzimek miatt tejes turmixokba, krémekbe nem javasolt, mert kicsapódik tőle a tejtermék. Inkább szeletelve ajánlják tejes, joghurtos sütemények esetén.
  • Egyesével papírba csomagolva, hűtőben tárolva akár egy hétig is friss maradhat.
  • A kivi későn érő típus. Inkább kicsit keményebb gyümölcsöket vásárolj, otthon pár nap alatt megpuhul. -Nem kedveli a társaságot, hiszen enzimjei más gyümölcsökre is hatással lehetnek. Így ne tárold együtt mással.
  • Figyelj, hogy külsején ne legyen sérülés. Szőrös borításának köszönhetően a kórokozók még inkább meg tudnak tapadni rajt, a héjról pedig könnyen a gyümölcshúsra kerülhet.
Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK