Igaz már télen is lehet kapni banánt, narancsot, szőlőt és egyéb finomságokat, de ezek vitamintartalma elmarad a nyári, hazai friss gyümölcsök mögött! Az utóbbi időben előtérbe kerültek a vitamintabletták is, amelyeknek van jótékony hatása, de a természetes összetevőket nem tudják teljesen pótolni, ráadásul nem is mindenki szedi őket, érthető okokból! Télen a zöldségek is sokszor gyorsfagyasztottak, melyeknek közel sem olyan a vitamintartalmuk, mint a nyáron termett társaiknak.
A legjobb, ha a természetes módon termett, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk! Főleg nyersen együk, úgy több bennük a vitamin!
A másik tavaszi fáradtságot előidéző tényező, a napsütés hiánya. Hiszen a D-vitamin a napfény hatására képződik a szervezetben. A csontok megfelelő működéséhez, gyógyulásához és a csontritkulás megelőzéséhez szükséges.
A napsütést használjuk ki, ha tudjuk! Menjünk ki a szabadba, üljünk ki a teraszra! Süttessük az arcunkat és a kezünket legalább 10 percig naponta. Egyaránt jót tesz a szervezetünknek, a lelkünknek és a bőrünknek is.
Az úgynevezett fronthatások megterhelik a szervezet alkalmazkodóképességét. Tél végén, tavasz elején gyorsabban váltogatják egymást a magas légnyomású anticiklonok és az alacsony légnyomású ciklonok.
Ahogy hirtelen beköszönt a szokatlanul jó idő, ezek hatására a szokásosnál is fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Sőt, az idegrendszerünk minden ilyen változásra érzékenyen reagál. Ilyenkor kialakulhat fejfájás, hangulatingadozás és rosszullét. Idős korban, vagy betegeknél erre még jobban oda kell figyelni, akár komolyabb rosszulléthez is vezethet!