Kezdjük is rögtön egy fals információval!
Ez a rémhír egyáltalán nem igaz, a mák nem tiltott növény az EU-ban, bár akadnak olyan országok (például Szingapúr), ahol a mákeladását megtiltották. Igaz viszont az, hogy a 0,4% morfintartalom feletti mákfajtákat nem lehet étkezési mákként termeszteni és eladni, csak ipari felhasználásra engedélyezettek.
Mák fogyasztása után valóban fals-pozitív eredmény születhet egy esetleges kábítószer teszten. Upsz!
A városi legendát a Discovery Channel (Mythbusters) egyik műsorában is próbálták megcáfolni, de - a készítők óriási meglepetésére - a drogteszt pozitív lett ópiátokra. Mint tudjuk, a mákgubóból állítják elő az ópiumot, ami morfiumot és kodeint is tartalmaz, s a mákszemek is itt laknak mielőtt feldolgozzák őket, ennek köszönhetően nagyon minimális mennyiségben tartalmazhat némi ópiumszármazékot, bármilyen szigorú is a feldolgozásuk. A mák 48 óráig kimutatható az érzékeny drogteszteken.
Bár az imént említettük, hogy némi ópium maradhat a mákszemekben, bármilyen alapos is a tisztítás és a feldolgozás, ez a mennyiség azonban édes kevés ahhoz, hogy bármilyen negatív hatást okozzon a szervezetben. Sem függőséget, sem „illuminált” állapotot nem fog előidézni, így nem kell tartani a fogyasztásától.
A mákszemek értékes tápanyagokat tartalmaznak, 100 g mákban például 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. Kalciumot, cinket, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, valamint többféle B-vitamin is megtalálható benne. Télen nagyon értékes élelmiszer! Természetesen nemcsak a jól ismert édességekben használható fel töltelékként, hanem sós krékerekben, pogácsákban, bagettekben is megtalálható. Az egyik legegészségesebb felhasználási formája azonban a mákolaj!
A mákot, egészen pontosan a mákgubót a gyógyszeriparban már régóta hasznosítják, a gubó megvágása után képződő máktej többféle alkaloidot tartalmaz (morfin, narkotin, tebain, kodein). A máktejet más néven ópiumnak hívják, és a belőle kivonható legfontosabb gyógyszer a morfium, amit többnyire erős fájdalomcsillapítóként alkalmaznak. A száraz mákgubóból való kivonására Kabay János dolgozott ki egy eljárást. Az ópiátok a központi idegrendszerre fejtik ki hatásukat, az ópium már időszámításunk előtt is ismert kábszer volt, sokáig az egyetlen drog. Egyik szintetikus változata a heroin, amely szintén illegális kábítószer.
Bizony-bizony, az apró mákszemekből olaj is kinyerhető, ráadásul nem is kevés. Hideg és meleg sajtolással is készítenek mákolajat, amelyet étkezési célokra felhasználhatunk. A mákolaj morfintartalma elenyésző, ám a sajtolás végterméke már bódító hatású lehet, állítólag még a szaga is emlékeztet az ópiuméra.
A háztartásban a mákolajat nyugodtan használhatjuk salátákhoz, hiszen kellemes az íze. A gyógyszeriparban pedig kozmetikai cikkekhez és gyógykészítményekhez alkalmazzák.
A hidegen sajtolt mákolajat magas foszfor tartalma miatt a csontritkulás megelőzésére szokták javasolni, ehhez napi egy evőkanálnyi mennyiség lehet szükséges. A foszfor hozzájárul ahhoz, hogy a kalcium hatékonyan épüljön a csontokba.
Cikkünk csak tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét!