Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mák a szervezetben: tények és tévhitek
2014. december 15. 21:50

tény, tévhitek, mák

Mák a szervezetben: tények és tévhitek
Bevallom, a rétesek és a mákos édességek a gyengéim, ha mindez egyben van – lásd mákos rétes –, akkor még a diétás elhatározásaimnak is annyi. Utánajártunk pár városi legendának (pozitív drogteszt mák fogyasztása után), tévhitnek (betiltották az EU-ban?) és természetesen a mák gyógyhatásainak is, hiszen karácsonykor tömni fogjuk a mákos bejglit.
Mák a szervezetben: tények és tévhitek

Kezdjük is rögtön egy fals információval!

Tévhit: a mák tiltott élelmiszer az Európai Unióban

Ez a rémhír egyáltalán nem igaz, a mák nem tiltott növény az EU-ban, bár akadnak olyan országok (például Szingapúr), ahol a mákeladását megtiltották. Igaz viszont az, hogy a 0,4% morfintartalom feletti mákfajtákat nem lehet étkezési mákként termeszteni és eladni, csak ipari felhasználásra engedélyezettek.

Tény: a mák pozitív drogtesztet eredményezhet

Mák fogyasztása után valóban fals-pozitív eredmény születhet egy esetleges kábítószer teszten. Upsz!

A városi legendát a Discovery Channel (Mythbusters) egyik műsorában is próbálták megcáfolni, de - a készítők óriási meglepetésére - a drogteszt pozitív lett ópiátokra. Mint tudjuk, a mákgubóból állítják elő az ópiumot, ami morfiumot és kodeint is tartalmaz, s a mákszemek is itt laknak mielőtt feldolgozzák őket, ennek köszönhetően nagyon minimális mennyiségben tartalmazhat némi ópiumszármazékot, bármilyen szigorú is a feldolgozásuk. A mák 48 óráig kimutatható az érzékeny drogteszteken.

Tévhit: a mák függőséget okozhat

Bár az imént említettük, hogy némi ópium maradhat a mákszemekben, bármilyen alapos is a tisztítás és a feldolgozás, ez a mennyiség azonban édes kevés ahhoz, hogy bármilyen negatív hatást okozzon a szervezetben. Sem függőséget, sem „illuminált” állapotot nem fog előidézni, így nem kell tartani a fogyasztásától.

Tény: a mák értékes gyógynövény

A mákszemek értékes tápanyagokat tartalmaznak, 100 g mákban például 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. Kalciumot, cinket, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, valamint többféle B-vitamin is megtalálható benne. Télen nagyon értékes élelmiszer! Természetesen nemcsak a jól ismert édességekben használható fel töltelékként, hanem sós krékerekben, pogácsákban, bagettekben is megtalálható. Az egyik legegészségesebb felhasználási formája azonban a mákolaj!

A mákot, egészen pontosan a mákgubót a gyógyszeriparban már régóta hasznosítják, a gubó megvágása után képződő máktej többféle alkaloidot tartalmaz (morfin, narkotin, tebain, kodein). A máktejet más néven ópiumnak hívják, és a belőle kivonható legfontosabb gyógyszer a morfium, amit többnyire erős fájdalomcsillapítóként alkalmaznak. A száraz mákgubóból való kivonására Kabay János dolgozott ki egy eljárást. Az ópiátok a központi idegrendszerre fejtik ki hatásukat, az ópium már időszámításunk előtt is ismert kábszer volt, sokáig az egyetlen drog. Egyik szintetikus változata a heroin, amely szintén illegális kábítószer.

Tény: a mákolaj az olívaolaj tápértékével vetekszik

Bizony-bizony, az apró mákszemekből olaj is kinyerhető, ráadásul nem is kevés. Hideg és meleg sajtolással is készítenek mákolajat, amelyet étkezési célokra felhasználhatunk. A mákolaj morfintartalma elenyésző, ám a sajtolás végterméke már bódító hatású lehet, állítólag még a szaga is emlékeztet az ópiuméra.

A háztartásban a mákolajat nyugodtan használhatjuk salátákhoz, hiszen kellemes az íze. A gyógyszeriparban pedig kozmetikai cikkekhez és gyógykészítményekhez alkalmazzák.

A hidegen sajtolt mákolajat magas foszfor tartalma miatt a csontritkulás megelőzésére szokták javasolni, ehhez napi egy evőkanálnyi mennyiség lehet szükséges. A foszfor hozzájárul ahhoz, hogy a kalcium hatékonyan épüljön a csontokba.

Cikkünk csak tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét!

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK