Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Lúgosítás citrommal? Tudj meg róla mindent!
2014. november 28. 19:41

citrom, lúgosítás, fogyókúra, elsavasodás

Lúgosítás citrommal? Tudj meg róla mindent!
Sav-bázis egyensúly felborulása, elsavasodás, lúgosítás - divatos szavak, kifejezések mostanság, ám mögöttük igenis fontos és lényeges dolgok állnak. Felgyorsult világunkban hajlamosak vagyunk valami egyszerű, általában mesterséges „bogyókhoz” nyúlni, hogy visszatereljük egészségünket a normális kerékvágásba. Pedig egy természetes és mindig elérhető csodaszer is rendelkezésünkre áll: a citrom.
Lúgosítás citrommal? Tudj meg róla mindent!

Mi is az az elsavasodás?

Kiegyensúlyozott életünk egyik alapja, hogy testünkben egyensúlyban legyenek a savas és lúgos anyagok. Ez annyit jelent, hogy a bázikus (lúgos) anyagok kissé túlsúlyban vannak szervezetünkben. Ha az elsavasodás veszélye nem fenyeget minket, akkor vérünk normális pH-ja 7,35 és 7,45 között van.

Érzékeny sav-lúg egyensúly

Ez az egyensúly a mindennapokban velünk „szembejövő” savas és lúgos anyagok miatt könnyen felborulhat. Természetes módon különböző anyagcsere folyamatok következtében képződnek szervezetünkben savak, amelyeket normál esetben a bennünk található lúgos anyagok semlegesítenek. Ha a savak „elszaporodnak”, a bázikus anyagok teljes mértékben felhasználódnak ezek semlegesítésére és oda az egyensúly.

Ha megtörtént a baj

Ha rendszertelen és egészségtelen táplálkozásunk, stresszes, mozgásszegény életmódunk következtében az elsavasodás folyamata elindult és nem is teszünk ellene, annak nem túl kellemes következményei lehetnek. A savak felhalmozódhatnak izmainkban, szöveteinkben, ízületeinkben, aminek számos negatív következménye lehet: szerveink nem működnek 100 százalékosan, keringésünk lelassul, ellenálló-képességünk csökken.

Hogy mennyire vagyunk „savanyúak” egy vérvétel után kiderülhet. De azért olyan jelekre is érdemes odafigyelni, mint a fáradtság, levertség, csökkenő teljesítőképesség, kimerültség, fejfájás, pattanások, kórokozókkal szembeni csökkenő ellenállás.

Lúgosítás citrommal? Igen!

Első hallásra mindenki számára furcsa lehet, hogy a citrom valójában lúgos, pontosabban lúgosító hatással bír. A valódi, frissen facsart citromlé pH értéke 3-as vagy 4-es, vagyis kémhatása erősen savas. Ám a gyomorba jutva, a szervezetbe kerülve remek a lúgosító hatása.

Így fogyaszd!

Fogyasztásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint, amennyiben a gyomrunk is bírja, reggel éhgyomorra a legjobb meginni egy frissen facsart citrom levét, tiszta vízzel (lehet langyos vagy meleg) felhígítva. Arra azonban vigyázzunk, hogy csak akkor fogyasszuk így, ha valóban bírja a pocakunk az ehhez hasonló, reggeli „megpróbáltatásokat”. De jöhet a citrom reggel, délben, este is. Sőt, lefekvés előtt sem árt egy kis citromos víz.

Amire figyeljünk

Persze, mint minden csodaszernek, a citromnak is megvannak a maga veszélyei.

Ami mindenképpen fontos, igaz, nem tartozik a veszély kategóriába, hogy valódi, nyers citromot válasszunk, az üveges citromlevek nem megfelelőek lúgosító szerként.

Habár lefekvés előtt fél órával jót tehet a citrom fogyasztása, addig étkezés előtt fél órával már, illetve után 10 perccel még nem javasolt e gyümölcs levének, valamint hígított formáinak fogyasztása.

Mivel a citrom maró hatású, így a fogzománcot károsíthatja. Remek védekezés ez ellen, ha szívószállal hörpöljük fel citrusos „koktélunkat”.

Habár a limonádé rendkívül jó frissítő, és amolyan egyszerű, de nagyszerű ital, ha citrom segítségével szeretnél lúgosítani, vagy fogyni, nem javasolnánk a citrom+cukor kombinációt. Ennek oka a cukor savasító hatásában keresendő.

Lúgosítás+fogyókúra? Inkább nem!

Ez bizony elég veszélyes „kombó”. Hiszen lúgosításkor inkább, vagyis még inkább az egészséges, kiegyensúlyozott étrendre kell törekednünk. Az állati eredetű ételek épp olyan fontosak ekkor (is) táplálkozásunkban, mint a zöldségek, gyümölcsök. És vigyázat: ha létezik elsavasodás, ellúgosodás is lehetséges. Ez izomfájdalmakkal, emésztési gondokkal, görcsökkel járhat.

Ha lúgosítás…

…akkor az egészséges és kiegyensúlyozott étrend mellett a rendszeres mozgásról és a naponta 2-3 liternyi folyadék elfogyasztásáról se feledkezz meg.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK