Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Legyen a szívügyed! – Tudnivalók a szívbetegek étrendjéről
2015. február 09. 20:01

szívbetegség, étrend, megelőzés, kezelés

Legyen a szívügyed! – Tudnivalók a szívbetegek étrendjéről
Magyarországon a különböző szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között szerepelnek. Ahogy szinte minden betegség esetén, a megelőzés itt is egyszerűbb lenne, mint együtt élni a „kórral”. Már sokat tehetnénk, ha felhagynánk a dohányzással, napi rendszerességgel mozognánk, és a zsíros, szaftos cupákok helyett gyakrabban ennénk valami egészségeset.

Ha a baj bekövetkezett

Ha a bevezetőben írtak helyett maradunk rossz szokásainknál, a baj – hacsak nem rendelkezünk Supermanéhez hasonló génekkel – előbb vagy utóbb bekövetkezik. Ehhez (az elhízás, magas vérnyomás, mozgásszegény életmód és túlzott alkoholfogyasztás mellett) 30-60%-ban a helytelen táplálkozás vezet.

Nemcsak megelőzés, kezelés is

Sajnos, e betegségek nem orvosolhatók néhány pirulával. Ha kialakulásáig nem tettük, a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztizálása után le kell tennünk a cigarettát, mérsékelni az alkoholfogyasztást, beiktatni naponta 30 perc mozgást, csökkenteni a stresszt. És ami a legfontosabb: változtatnunk kell étrendünkön.

Akkor hogyan tovább? - Néhány aranyszabály

  • Válogassuk meg, mely zsírokat részesítjük előnyben. Válasszuk margarint vagy egyéb növényi olajat (pl.: repceolaj. De a legjobb választás az olívaolaj. Ezek többszörösen telített zsírsavakban gazdagok, melyek jótékony hatással vannak koleszterinszintünkre.
  • Tejtermékek közül is válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmúakat.
  • Húsok esetén inkább a sovány húsok mellett tegyük le a voksunkat. Csirke, pulyka, vad és néha egy kis hal a legjobb kombináció. Zsírtartalmuk mellett sótartalmukra is figyelni kell.
  • Szintén nem elhanyagolható a fehérjetartalma miatt a lencse, a bab vagy a csicseriborsó.
  • A burgonyát felejtsük el, inkább válasszuk ballasztanyagokban és vitaminban gazdagabb köreteket, mint a hajdina, a zab, a köles vagy a tönkölybúza.
  • A sóval bánjunk csínján. Utólag már ne sózzuk ételeinket, kerüljük a magasabb sótartalmúakat.
  • Fehér kenyér helyett inkább váltsunk barna kenyérre, vagy valamilyen magosra.
  • Csínján a cukorral is! Viszont az édesítőszerek között érdemes keresgélni.
  • Fogyasszunk naponta többször friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt. Rosttartalmuk csökkenti a koleszterinszintet, a bennük lévő vitaminok pedig segítenek az érfalak épen maradásában.
  • Elengedhetetlen a napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása.

A lényeg a részletekben (is) rejlik

  • Már a bevásárlásnál is sok minden eldőlhet. Szánjunk rá elég időt és válasszunk olyan üzletet, ahova szeretünk menni és minden termék a rendelkezésünkre áll.
  • Éljünk a „Lassan, de jókedvűen” elvvel: válasszunk egy finom receptet, melyet örömmel készítünk és melynek költségei nem túlságosan megterhelők pénztárcánk számára sem.
  • Főzéshez, sütéshez használjunk „zsírszegény” módszert, mint a párolás, grillezés, gőz fölött főzés. Fontos szerephez juthatnak a szinte zsiradék nélkül működő teflonedények, fedett cserépedények, sütőzacskók. A rántást is elfelejthetjük, helyette jöhet a sovány tejtermékből, kevés fehér, de inkább teljes kiőrlésű lisztből készült habarás.
Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK