Egyszerű, de nagyszerű szendvics
Hozzávalók (4 főre, de az étvággyal egyenes arányban változhat):
A bacont ropogósra sütjük, szalvétára tesszük. Az avokádót felvágom, „húsát” egy mély tálba teszem és villával szétnyomkodom, Sóval, citromlével ízesítem. A kenyereket megpirítom, megkenem az avokádó krémmel, majd tetszőleges ráhelyezem a szendvics „alkotóelemeit”. Jó étvágyat!
Müzli házilag
Tégy egy mély tálkába zabpelyhet és az ízlésednek megfelelő gyümölcsöt. Édesítsd pici mézzel, megbolondíthatod egy kis fahéjjal is. Önts rá tejet, vagy fogyaszd a kedvenc gyümölcsjoghurtoddal. Igazi, frissítő napindító finomság. És gyors!
Banánturmix
1 banánt turmixolj össze 2 dl tejjel, édesítsd mézzel, hajtsd fel és irány az ovi, iskola, munka.
„Tükörtojás”-másként
Hozzávalók (a mennyiség az étkezők létszámától és étvágyától függ):
A muffinformákat kibéleljük a sonkával, pici sajtot szórunk bele, majd ezekbe beleütjük a tojást. A tetejét sóval, borssal fűszerezzük és egy kevés sajtot még szórhatunk a tetejére. Majd erre kerülnek a zöldhagyma karikák. A 180 fokra előmelegített sütőben szépen megsütjük őket. Puha rozskenyérrel, friss zöldségekkel a legjobb.
Gyors petrezselymes túró
Hozzávalók:
A túrót egy tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk a joghurtot, a fokhagymát (a reggelre való tekintettel ez ki is maradhat, de a bátrabbaknak mehet bele), petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük. Pirítósra, teljes kiőrlésű, magos kenyérre kenve isteni reggeli.
Amerikai palacsinta
Hozzávalók:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Ehhez adjuk a cukrot és tovább keverjük.
Második lépésben a tojássárgáját a tejföllel felverjük. Hozzáadjuk a sót és a lisztet és sima tésztát keverünk belőle. A tojásfehérje harmadát hozzákeverjük, majd a maradékot is. Egy serpenyőben, közepes lángon némi vajat megolvasztunk. A tésztából 2-3 evőkanálnyit kiveszünk és a serpenyőre rakva kisütjük, először az egyik, aztán a másik oldalát. Ha már mindkét oldala aranybarna, jöhet a következő adag. Lekvárral, nutellával is finom, de juharsziruppal az igazi
Egyszerű croissant (elkészítése szombat délutáni, esti program)
Hozzávalók:
Így készítsd:
A langyos tejhez hozzáadok 1 evőkanál cukrot és beledobom az élesztőt, hagyom kb. 10 percig, hogy felfusson. Közben a lisztet elkeverem a 2 evőkanál cukorral és egy pici sóval, illetve felmelegítem a joghurtot (fontos, hogy ne legyen hűtőhideg!). A lisztbe mélyedést készítek, ebbe teszem a feltört tojásokat, a joghurtot és az élesztőt.
Ha van gépem, azzal, ha nincs, kézzel összegyúrom, dagasztom, amíg egy kicsit ragacsos, ám az edény falától elváló tésztát kapok. Ha megvan, az olajban megforgatom a tésztát és meleg helyen kb. 40-60 percig kelesztem.
A vajat felhabosítom. Ha megkelt a tészta, átgyúrom, 10 részre (egyenlőek legyenek) szedem és téglalapokat (9x15 cm, 5 mm vastag) készítek belőlük. Ezeket a lapokat megkenem vajjal, majd egymásra rétegelem őket és 2 mm vastagra nyújtom. Ha megvan, háromszögeket vágok a tésztából és ezeket kifli formájúra feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, letakarom és egy éjszakát állni hagyom. Másnap, miután tojás sárgájával megkentem, 170 fokos sütőben alig 20 perc alatt aranybarnára sütöm.