Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Kockázatos etetés iskolákban, óvodákban
2013. január 08. 15:50

étkezés, iskola, gyermek, egészség

Kockázatos etetés iskolákban, óvodákban
A gyerekek fele kap mindennap zöldséget vagy gyümölcsöt az óvodai és iskolai étkezéskor.
Kockázatos etetés iskolákban, óvodákban

Az óvodákat 2008-ban, az iskolákat 2009-ben vizsgálták abból a szempontból, milyen minőségűek a közétkeztetésben felszolgált ételek. Ezek a reprezentatív felmérések igen rossz eredménnyel zárultak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa. Martos Éva szerint levonható következtetés, hogy a gyerekeknek felszolgált ételek táplálkozási kockázatot hordoznak. 

A túl sok só és zsír, a kevés zöldség és gyümölcs most vagy később különböző betegségekhez vezetnek. Ezek az úgynevezett nem fertőző betegségek, a szív-érrendszeri problémák, a daganatos betegségek, ezek kockázata sajnos megállapítható – tette hozzá a szakember. Vizsgálták azt is, hogy országos szinten mekkora az az összeg, amelyet a gyerekek étkezéseire fordítanak. Óvodákban ez napi három étkezést jelent, iskolában az ebédet.

Rendkívül nagy a szórás e téren, 150 forint és 700 forint között ingadozott, egy főre vetítve. Martos Éva azt mondta, előfordult, hogy a 700 forintos sem volt annyira egészséges, mint lehetett volna, de olyan is előfordult, hogy 250-280 forintos nyersanyagárból sikerült kihozni viszonylag egészséges menüt.

Orbán tudja, mit eszünk

Orbán Viktor szerint a magyarok mindig is azt tudták mondani, hogy "helyben termelt, természetes, nem génpiszkált alapanyagból készült, jó ízû és egészséges magyar élelmiszert tudunk kínálni". A kormányfõ azt mondta: a sok értékes föld miatt lehet Magyarországon sokkal több élelmet termelni, mint amennyit az ország el tud fogyasztani; az ország mindig a szélesebb régió "éléskamrájának" számított. Ezt a lehetõséget, ezt a különleges ajándékot kell kihasználni. Orbán Viktor az Országos Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás megnyitóján azt mondta: a magyarok a "mit fogunk enni" kérdésre tudják a választ.

Korábban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal viszont szintén azt állapította meg, hogy a közétkeztetés „sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek”. Ennek kiemelkedő szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a daganatos betegségek kialakulásában, amelyek egyre fiatalabb korban jelentkeznek.

„Az óvodai közétkeztetésben felszolgált ételek sótartalma több mint háromszorosa a korosztályos ajánlásnak, holott a túlzott sóbevitel már gyermekkorban is a vérnyomás emelkedését eredményezi". Az étlapok elemzése és a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a helytelen nyersanyag-felhasználást, a levesporok, ételízesítők, a magas zsírtartalmú húsok és húskészítmények, cukrozott italok nagyarányú alkalmazását, a szezonalitás és a változatosság hiányát.

A szakemberek sürgették, hogy az egészséges közétkezetést törvény szabályozza, hiszen a gyermekek kiszolgáltatottak, az ÁNTSZ munkatársai pedig hiába ellenőrzik folyamatosan a szolgáltatókat, bírságot - jogszabály híján - nem szabhatnak ki. Az ügy az ombudsman figyelmét is felkeltette. Szabó Máté a közétkeztetésre vonatkozó szabályok átfogó felülvizsgálatát kezdeményezte a kormánynál. Szerinte a megfelelő színvonalért meg kell határozni a gyermekétkeztetésre fordítandó költségek minimumát.

Katasztrofális a magyar menzakoszt

Országos programot indít az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a közétkeztetés megújításáért. A Menzaminta = mintamenza című programot eredetileg Békés megyében indították el 2010-ben, miután az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felmérése "katasztrofálisnak" minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését. Kiderült, hogy a rendszer 30 éve beidegződött menüsorok alapján működik.

Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban. A program kiterjesztésével a cél az, hogy a gyermekek egészségesen, változatosan, a kor kihívásainak megfelelően táplálkozzanak. Paller Judit országos tiszti főorvos elmondta, nem elég, ha az étel egészséges, fontos, hogy a tányéron lévő étel vonzó legyen a gyermekek számára, és örömmel egyék meg.

Amikor nem a minőség a kérdés

Becslések szerint mintegy százezren szó szerint éheznek az országban. Ők azok, akiknek nem az a kérdés, hogy túl sós, cukros, zsíros az étel, ők egyszerűen nem jutnak elég ennivalóhoz. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke szerint az úgynevezett minőségi éhezés, azaz amikor egy ember nem jut elegendő húshoz, húskészítményhez vagy az ezeket helyettesítő fehérjékhez, már 1-2 millió embert is érinthet.

Forrás: http://fn.hir24.hu/
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK