Karácsonykor a legtöbb család asztalára, karácsonyfájára biztosan kerül valamilyen ízű szaloncukor. Amennyiben cukorbetegsége vagy inzulinrezisztenciája miatt a cukros nassolnivalók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredjen el, hiszen az otthonában is elkészítheti ezt az ízletes édességet, csak ügyeljen arra, hogy a diétájába illő alapanyagokat használjon! Az első és legfontosabb az, hogy a cukrot helyettesítse cukorpótlóval! Ilyen például az eritrit, amelynél nem kell hashajtó hatásra számítani, és szénhidrát tartalmat sem kell számolni rá. A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válasszon, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidáns tartalommal rendelkezik, így mértékletes fogyasztásával segíti szervezete egészséges működését. Hogy kellően szilárd legyen a szaloncukor, használjon hozzá kókuszzsírt, amely telített zsírsav tartalmának köszönhetően hűtésre megszilárdul. (Hiszen fő különlegessége, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá válik, majd ha újra lehűtjük, akkor ismét szilárddá válik.) - mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
A recept hozzávalói:
- 25 dkg dió
- 8 dkg kókuszzsír
- 5 dkg eritrit
- 2 tk rum
- fél dl víz
- 100 g cukormentes étcsokoládé
Elkészítés:
Egy lábasban melegítse fel a vizet, adja hozzá a kókuszzsírt, majd addig melegítse, amíg fel nem olvad. Ezután mehet hozzá az eritrit, és kevergesse, amíg egynemű masszát nem kap. További lépésként vegye le a tűzről és adja hozzá a finomra őrölt diót valamint a rumot, majd ha kihűlt a massza, formázzon belőle szaloncukrokat. Végül vízgőz felett olvassza meg a csokoládé 3/4 részét, majd a tűzről levéve keverje el benne a maradék csokoládét. 2 villa segítségével mártogassa a csokoládéba a szaloncukrot, és helyezze sütőpapíros tálcára. Miután a csokoládé megdermedt, ha szeretné, be is csomagolhatja.