Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Kelbimbó, a sokak által nem kedvelt zöldség - minden csak az elkészítésén múlik
2013. február 04. 08:43

kelbimbó, zöldség, vitamin, egészség

Kelbimbó, a sokak által nem kedvelt zöldség - minden csak az elkészítésén múlik
A kelbimbó a téli időszak egyik fontos alapanyaga, viszont ízét sokan nem kedvelik. Pedig értékes vitaminforrás és a koleszterinszintet is jótékonyan szabályozza.
Kelbimbó, a sokak által nem kedvelt zöldség -  minden csak az elkészítésén múlik

A kelbimbó bimbós kelként is ismert - a káposztafélék családjába tartozik, rokona a karfiol és a karalábé, két szintén kevésbé kedvelt zöldségfajtánk. Kínában őshonos, Európában a 18. századtól népszerű. Jellegzetes ízét pont, amelyért nem szeretik - a sinigrin nevezetű vegyületnek köszönheti, mely rákellenes hatású.

Élettani hatása
 
A kelbimbó igen gazdag vitaminokban, tartalmaz A-, B-, K-, E- és C-vitamint, valamint élelmi rostokat, kalciumot, magnéziumot és vasat. Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van a belekre, illetve segíti az emésztést. Erősíti a szervezetet, és fokozza annak ellenálló képességét. Káliumtartalma miatt kiváló vízhajtó hatással rendelkezik. 
 
A kelbimbó csökkenti a koleszterinszintet, legjobban nyersen fogyasztva fejti ki hatását, de párolva is megőrzi ezt a tulajdonságát. Kiváló omega-3 zsírsav-forrás, melynek köszönhetően a vérnyomás csökkentésében is hasznos lehet. 
Fitotápanyag-tartalmának köszönhetően rákvédő anyagokat tartalmaz, melynek következtében csökkenti a különböző daganatos megbetegedések kialakulását szervezetünkben. Jó hatással van a pajzsmirigyműködésre is. Terhes nőknek fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen magas folsav- és kalciumtartalommal rendelkezik.

Mennyit fogyasszunk belőle?

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányelvei szerint hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk belőle, egészségre gyakorolt pozitív hatásait így érvényesíthetjük a legjobban. 
 
Mire vigyázzunk?
 
Ha a kelbimbót megfelelően készítjük el, nem csupán ízletes alapanyag lesz a konyhában, de egészségügyi hatásait is jobban élvezni tudjuk. Fontos, hogy ne főzzük túl, hiszen nemcsak pozitív hatásaiból, illetve tápértékéből veszít, de jellegzetes kénes illata is lesz, ami sokakat eltántorít további használatától. 
 
A legjobb elkészítési mód, ha négyfelé vágjuk, majd 5-6 percig pároljuk. Csak felhasználás előtt tisztítsuk, áztassuk langyos vízben. Hűtőben egy hétig is eltartható.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK