Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Jön az egészséges túró rudi és margarin?
2014. augusztus 11. 20:29

margarin, egészség, túró rudi

Jön az egészséges túró rudi és margarin?
Végre Magyarországon is kötelezik a gyártókat, hogy csökkentsék az ételek transzzsírsavtartalmát. A margarin és a túró rudi is egészségesebb lehet.
Jön az egészséges túró rudi és margarin?

Ausztria és Dánia után az EU-n belül harmadikként vezetjük be a terület legszigorúbb szabályozását az ételek transzzsírsavtartalmával kapcsolatosan - írja az Origo.hu

Forrás: Thinkstock

A hungarikumnak számító túró rudi, a sütemények fő alapanyaga, a margarin, az étbevonó tartalmazta eddig a legtöbb transzzsírsavat, ami a természetben előforduló, telítetlen zsírsavak (például a növényi olajok, mint az étolaj) kémiai úton történő keményítésével létrejövő zsiradék. A növényi olajak hidrogénezésével állítják elő a huszadik század eleje óta. Az élelmiszeripar azért hidrogénezi a különböző olajokat, hogy költséghatékonyabbá tegye. 

A legtöbb transzzsírsav az édességekben (pl. túró rudi és a szaloncukor étbevonója) és cukrászati termékekben, péksüteményekben, bizonyos margarinokban található. A szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából kevés rosszabb van a boltok polcain, mint a különböző, transzzsírokkal kezelt élelmiszerek.

A transzzsírsav emeli a rossznak mondott, érelmeszesedést fokozó LDL koleszterin szintjét, gyulladásos folyamatokat táplál a szervezetben, még a szív membránját is károsíthatja. Mindent egybevetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 23%-kal növeli. Rontja a nők fogamzóképességet, károsítja az újszülöttek idegrendszer-fejlődését, és növeli az emlőrák kockázatát.

Íme a legmagasabb transzzsírtartalmú ételek :
A termékek mögött a számok a 100 grammban található transzzsírsavmennyiséget jelölik.
Nápolyi 14,1 g
Kávéfehérítő por 10,5 g
Macskanyelv 30,2 g
Margarin 25,3 g
Krémpor 18,8 g
Light margarin 13,1 g
Húsvéti csokitojás (kakaós tejmasszából) 37,3 g
Eper ízű szelet 27,2 g
Lekváros puszedli 30,2 g
Gyümölcsös müzliszelet 26,2 g
Rizses süti 21,9 g
Zselés szaloncukor 27,6 g
Bolognai spagettiszósz (por) 12,2 g
Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK