Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Így vásároljon halat, hogy a szívének jót tegyen
2013. december 18. 10:09

hal, karácsony, szív, diéta

Így vásároljon halat, hogy a szívének jót tegyen
A legtöbb magyar nem rajong a halért, illetve ha szereti is, mégsem készít halas ételeket heti rendszerességgel. Pedig az ajánlások szerint hetente kétszer ajánlott fogyasztani vegyesen a hazai és a tengeri példányokból.
Így vásároljon halat, hogy a szívének jót tegyen

 A rendszeres halfogyasztás 40 százalékkal csökkentheti a koszorúér megbetegedések számát - derül ki a legújabb kutatásokból. A legtöbb krónikus állapot kialakulásáért a szervezet gyulladásos elváltozásai okolhatók. A halak húsában található omega-3 zsírsavaknak számos előnyös hatása van, többek között gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Az omega-3 mellett a hal kiemelkedő fehérjeforrás, valamint vas és B12-vitamin is megtalálható a húsában. Persze ahhoz, hogy valóban "gyógyhatású" legyen ez az étel, oda kell figyelni, hogy csak friss, ellenőrizhető forrásból beszerzett, korszerű konyhatechnikával elkészített halétel kerüljön az asztalunkra.

Minőség és beszerzés

A friss hal fő ismérvei, hogy illatos és nem szagos, kopoltyúja élénkpiros, szeme tiszta (nem opálos), bőre és húsa rugalmas. A legtöbb nagyáruházban hozzájuthatunk élőhalhoz, azonban a zsúfolt akváriumban egymást "taposó" állatok inkább ébresztenek szánalmat bennünk, minthogy meghozzák az étvágyunkat. 

A legjobban akkor járunk, ha egyenesen egy horgásztól vásárolunk, de jó megoldás lehet a halpiac vagy a halgazdaságok halboltjai is, illetve egyre több helyen tenyésztenek pisztrángot, így érdemes ezeket a lelőhelyeket is feltérképeznünk. A mirelit hal élvezeti értéke alacsonyabb élő társáénál, és amennyiben felengedés után szaga van, úgy fogyasztása sem ajánlott. 

 

Szálkátlan hal

Maximum a kis hableány lehet az egyetlen szálkamentes példány, ugyanis a hírhedt Y-szálka minden halban ott rejlik. Azonban még az egyik legszálkásabb halfajta, a keszeg is könnyen élvezhető csemegévé válhat, ha precízen - elég mélyen és elég sűrűn - beirdaljuk (az Y-szálkákat átvágjuk). Aki nem szeretne az irdalással bajlódni, az nemes egyszerűséggel válasszon kevésbé szálkás példányt: süllőt, harcsát, pisztrángot. 

Diétás hal

Bár a hal diétás szempontból az egyik legjobb választás, mégis itt is találhatunk zsírosabb fajtákat, példányokat. Igyekezzünk vadvízi halat beszerezni, azok közül is inkább a folyóvízben élőt előnyben részesíteni, ugyanis ezek szépen "lemozogják" magukról a felesleget, így kevésbé zsírosak, mint tenyésztett társaik. Jó választás lehet az amur, amely a legtisztább halaink egyike, ugyanis teljes mértékben növényevő. Az esszenciális aminosavak és omega-3 mellett rengeteg vitamin és ásványi anyag fellelhető húsában. A nagyobb példányok inkább csontosak, mint szálkásak, így elkészítése és fogyasztása is egyszerű. Az amur mellett a busa a másik leginkább ajánlott hal, ugyanis omega-3-tartalma szinte tengeri haltársaiéval vetekszik, azonban a busánál nem kell tartanunk a mérgező higanytartalom miatt. Fogyókúrás étkezésbe is bátran beilleszthető. 

Elkészítés

A Balaton-parton vastag panírban és bő zsiradékban elkészített hekk bár jól tud esni, egészségesnek az elkészítés módja miatt nem igazán mondható. Jobban járunk, ha az egész halat sütőben sütjük vagy grillezzük. A grillezéshez használjunk halrácsot; így könnyebben forgathatjuk a készülő ételt, illetve kevesebb zsiradékra van szükségünk az elkészítéséhez. Figyeljünk a hőkezelés idejére is, ugyanis ha túl sokáig sütjük vagy főzzük, könnyen kiszáradhat. A legtöbb halhoz jól illik a fokhagyma, illetve a különböző zöldfűszerek. A citrom természetesen egy igazi hallakoma elengedhetetlen kelléke. Ahogy a halkés és a kézmosó tálka is. 

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK