A rendszeres halfogyasztás 40 százalékkal csökkentheti a koszorúér megbetegedések számát - derül ki a legújabb kutatásokból. A legtöbb krónikus állapot kialakulásáért a szervezet gyulladásos elváltozásai okolhatók. A halak húsában található omega-3 zsírsavaknak számos előnyös hatása van, többek között gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Az omega-3 mellett a hal kiemelkedő fehérjeforrás, valamint vas és B12-vitamin is megtalálható a húsában. Persze ahhoz, hogy valóban "gyógyhatású" legyen ez az étel, oda kell figyelni, hogy csak friss, ellenőrizhető forrásból beszerzett, korszerű konyhatechnikával elkészített halétel kerüljön az asztalunkra.
Minőség és beszerzés
A friss hal fő ismérvei, hogy illatos és nem szagos, kopoltyúja élénkpiros, szeme tiszta (nem opálos), bőre és húsa rugalmas. A legtöbb nagyáruházban hozzájuthatunk élőhalhoz, azonban a zsúfolt akváriumban egymást "taposó" állatok inkább ébresztenek szánalmat bennünk, minthogy meghozzák az étvágyunkat.
A legjobban akkor járunk, ha egyenesen egy horgásztól vásárolunk, de jó megoldás lehet a halpiac vagy a halgazdaságok halboltjai is, illetve egyre több helyen tenyésztenek pisztrángot, így érdemes ezeket a lelőhelyeket is feltérképeznünk. A mirelit hal élvezeti értéke alacsonyabb élő társáénál, és amennyiben felengedés után szaga van, úgy fogyasztása sem ajánlott.
Szálkátlan hal
Maximum a kis hableány lehet az egyetlen szálkamentes példány, ugyanis a hírhedt Y-szálka minden halban ott rejlik. Azonban még az egyik legszálkásabb halfajta, a keszeg is könnyen élvezhető csemegévé válhat, ha precízen - elég mélyen és elég sűrűn - beirdaljuk (az Y-szálkákat átvágjuk). Aki nem szeretne az irdalással bajlódni, az nemes egyszerűséggel válasszon kevésbé szálkás példányt: süllőt, harcsát, pisztrángot.
Diétás hal
Bár a hal diétás szempontból az egyik legjobb választás, mégis itt is találhatunk zsírosabb fajtákat, példányokat. Igyekezzünk vadvízi halat beszerezni, azok közül is inkább a folyóvízben élőt előnyben részesíteni, ugyanis ezek szépen "lemozogják" magukról a felesleget, így kevésbé zsírosak, mint tenyésztett társaik. Jó választás lehet az amur, amely a legtisztább halaink egyike, ugyanis teljes mértékben növényevő. Az esszenciális aminosavak és omega-3 mellett rengeteg vitamin és ásványi anyag fellelhető húsában. A nagyobb példányok inkább csontosak, mint szálkásak, így elkészítése és fogyasztása is egyszerű. Az amur mellett a busa a másik leginkább ajánlott hal, ugyanis omega-3-tartalma szinte tengeri haltársaiéval vetekszik, azonban a busánál nem kell tartanunk a mérgező higanytartalom miatt. Fogyókúrás étkezésbe is bátran beilleszthető.
Elkészítés
A Balaton-parton vastag panírban és bő zsiradékban elkészített hekk bár jól tud esni, egészségesnek az elkészítés módja miatt nem igazán mondható. Jobban járunk, ha az egész halat sütőben sütjük vagy grillezzük. A grillezéshez használjunk halrácsot; így könnyebben forgathatjuk a készülő ételt, illetve kevesebb zsiradékra van szükségünk az elkészítéséhez. Figyeljünk a hőkezelés idejére is, ugyanis ha túl sokáig sütjük vagy főzzük, könnyen kiszáradhat. A legtöbb halhoz jól illik a fokhagyma, illetve a különböző zöldfűszerek. A citrom természetesen egy igazi hallakoma elengedhetetlen kelléke. Ahogy a halkés és a kézmosó tálka is.