Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hogyan csökkentsd a gyomorsavat?
2014. december 29. 19:51

gyomorfájás, gyomorsav, gyomor

Hogyan csökkentsd a gyomorsavat?
Az ünnepi időszak nemcsak a családról és a szeretetről szól, hanem az evésről is. Összejönnek a rokonok, a barátok és esznek egy jó nagyot. Így megy ez egészen szilveszterig, amikor még jól nyakon is öntik a sült és sütemény áradatot egy kis alkohollal. Szórakoztató szokásnak tűnhet. Egészen addig, amíg jól tűri a gyomrod a megpróbáltatásokat.
Hogyan csökkentsd a gyomorsavat?

A magas gyomorsav kellemetlen tünetekkel járhat: hányinger, gyomorégés, reflux, hosszú távon pedig gyulladást, felmaródásokat, fekélyeket is okozhat, így nem árt figyelni rá.

Mire ügyelj, ha szeretnéd elkerülni a túlzott gyomorsav-termelést?

Egy dietetikai szolgálat tanácsai alapján állítottuk össze a következő tippeket refluxszal illetve magas gyomorsavval küszködők részére.

  1. Az erős, csípős fűszerek serkentik a savtermelést, így nem javasoltak. Ilyen a bors, a mustár, a csípős paprika. Helyettük próbáld ki a zöld fűszereket!

  2. Tanácsos a napi négy, sőt akár az ötszöri étkezés, mivel a gyomor falának feszülése növeli a savtermelést. Inkább egyél többször keveset.

  3. Lefekvés előtt két órával együnk utoljára, közvetlenül alvás előtt soha, mivel az fokozhatja az éjszakai savtermelést, aminek veszélyes következményei lehetnek.

  4. A fehérjéknek átmeneti savkiegyenlítő hatása van, de a fehérje bomlástermékek megjelenése már fokozza a savtermelést, így tejből egy pohár, húsból 1-1 szeletnél többet nem javasolt fogyasztani. A hús legyen sovány.

  5. A zsiradékok hormonális úton csökkentik a gyomornedv elválasztást, de csak a hevítetlen zsiradékok lehetnek jótékony hatásúak. Az olívaolaj a salátán tehát megfelelő választás.

  6. A rántás kerülendő, de a habarás és a szórás jól használható sűrítésre.

  1. A vitaminok közül az A-és E-vitamin, mikroelemek közül a cink nyálkahártyavédő hatású.

  • A-vitamin források: belsőségek, tojássárgája, tengeri halak, tejtermékek. Provitaminját, a karotint sárga és vörös színű zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák.
  • E-vitamin források: növényi olajok, zöld növények, csírák.
  • Cinkforrások: hús, máj, tojás.
  1. Alkohol, szénsavas ásványvíz, üdítők, erős tea és a kávé fogyasztása nem javasolt.

  2. A füstölt sonka, kolbász, tepertő és más fokozott sótartalmú ételek fokozzák a gyomor savtermelését, így nem javasoltak.

  3. A párolás és a főzés megfelelő elkészítési mód, a pirítás és a rántott húsok viszont fokozzák a savtermelést.

  4. A rágózás és a mentol növelheti a nyáltermelést és átmenetileg segíthet a gyomorsav csökkentésében.

  5. Egy marék sótlan mandula azonnal helyre billentheti a ph-t.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos szakvéleményét.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK