Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hat fontos étel várandósság alatt
2013. február 26. 09:33

terhesség, várandósság, egészségmegőrzés, halfogyasztás, egészséges táplálkozás

Hat fontos étel várandósság alatt
A terhesség alatt növekszik a fehérjeszükséglet, a magzat egészséges csontfejlődése miatt növelni kell a kalciumbevitelt, a születési rendellenességek elkerülése végett fontos a megfelelő folsavbevitel, valamint a magzat és a kismama megfelelő oxigénellátása miatt a vasbevitelt is fokozni kell. E tápanyagok fedezéséhez kiváló források az alábbi ételek.
Hat fontos étel várandósság alatt
Teljes kiőrlésű gabonák
 
A teljes kiőrlésű kenyérnek, pékárunak magasabb a folsav-, a vas- és a rosttartalma is, mint a fehér kenyérnek és a fehér rizsnek. Fogyaszthatjuk többek között reggeli zabpehely, teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics, vagy köretként teljes kiőrlésű tészta, illetve barna rizs formájában is.
 
Hüvelyesek
 
A fekete bab, a száraz fehér bab, a vörös, a barna és a fekete lencse, a vesebab, a mungóbab vagy a szójabab is kiváló fehérje- és rostforrás. Ásványi anyagokban is gazdagok, többek között vasat, folsavat, kálciumot és cinket tartalmaznak.
 
Lazac
 
A lazac és egyáltalán a tengeri halak fogyasztása az omega-3 zsírtartalmuk miatt ajánlott, ez ugyanis segíti a magzati agy és a látás fejlődését. A halfogyasztás továbbá előnyös a jó minőségű fehérje és a B-vitaminbevitel szempontjából is. A dietetikusok azért ajánlják elsősorban a lazacot a halak közül, mert higanytartalma relatíve alacsonyabb a többihez képest.
Tojás
 
A tojásnak magas a fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma és előnyös a zsírsavösszetétele is, viszont sok koleszterin található benne, ezért akinek magas a koleszterinszintje, legyen mértékletes. A tojás kolintartalma előnyösen befolyásolja a magzati agyfejlődést.
 
Bogyós gyümölcsök
 
Az áfonya, a málna, a szeder és az eper folsavban bőséges gyümölcsök, e emellett C-vitaminban, káliumban és rostban is gazdagok.
 
Alacsony zsírtartalmú joghurtok
 
Egy doboz natúr joghurtban több kalcium van, mint egy pohár tejben. E mellett jó fehérjeforrás is, ráadásul ha natúr joghurtot fogyasztunk, hozzáadott cukrot sem veszünk magunkhoz. Gyümölccsel, teljeskiőrlésű gabonapehellyel ízesítve különösen gazdag tápanyagban.
 
Forrás: origo.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK