Magyarországon a következő gyűjtőhelyeken található meg tömegesen a medvehagyma: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke, Misina déli lejtője, Martonvásár környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető növény. Mindenképpen virágzás előtt gyűjtsük, mert virágzáskor a növény mérgező. Tavasszal leveles szárát, ősszel hagymáját gyűjthetjük.
Allicin a fő hatóanyaga, ezenkívül allinázt, ajoent, metil-allil-triszulfidot, adenozint, flavonoidokat, cisztent, foszfolipideket, béta-szitoszterint, növényi szteroidokat és klorofillt tartalmaz. Vitaminok közül A-, B1-, B2-, C-, és niacint, ásványi anyagok közül magnéziumot, nagy mennyiségű vasat (20x több vas van benne, mint a fokhagymában), cinket, mangánt, kalciumot, szelént.
A medvehagyma gyógyászati célra felhasználható részei:
A tavasszal gyűjtött friss leveles szárat gyümölcs centrifugával kipréseljük és levéből 5 cl -t kefirbe vagy valami más lébe belekeverve fogyasztjuk.
A szárított medvehagyma leveleket (1-2 evőkanál) 3-4 dl vízzel leforrázzuk, letakarjuk, 5-10 percig ázni hagyjuk, szűrjük és kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze az ajánlott adag.
Tinktúrából napi 12-16 csepp a dózis, érdemes reggel bevenni. Noha nincs olyan kellemetlen csípős hatása mint a fokhagymának, mégis érdemes 1-1 ½ dl vízbe csepegtetni. A tinktúra előnye, hogy egész évben rendelkezésünkre áll.
Külsőleg a medvehagyma teájából készült borogatások és lemosások hozhatnak eredményt bőrgombák esetén.
Élelemként a friss leveleket lehet felhasználni levesek, mártások, húsok stb. elkészítéséhez (noha hő hatására a hatóanyagok egy része elvész).
Magyarországon is immár beszerezhető bio-medvehagyma méz (250 gr. kb. 6-800.-Ft)