Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Gyógyító fűszer: a majoránna
2014. december 30. 11:09

fűszerek, gyógynövény, majoránna

Gyógyító fűszer: a majoránna
A majoránna sok házi asszony kedvenc fűszere, hiszen sültekhez, főzelékekhez, levesekhez és pörköltekhez is nagyon jól illik a sertéstől a csirkéig. Azt tudtad, hogy nemcsak finomabbá, hanem jobban emészthetőbbé és egészségesebbé is teszi az ételt? Pedig így van!
Gyógyító fűszer: a majoránna

Origanum majorana

A Földközi-tenger medencéjéből származó majoránna neve vándorszó a latinból. Már az ókorban értékes növénynek számított. Aphrodité istennő kedvelt gyógyfüve volt, és afroiziákumnak tartották.

A középkorban gyomorpanaszok és fejfájás ellen, illetve emésztési gondok, puffadás és hasgörcs esetén használták, ezenkívül gyógyító borokat ízesítettek vele. A majoránna az erdélyi konyha egyik igen népszerű fűszere volt, már a 17. század eleji szakácskönyvekben említik. Adják levesekbe, főzelékekhez, különféle húsokhoz, különösen vadas ételekhez.

Ma a majoránna főleg étvágygerjesztő és emésztést segítő hatása révén ismert. A majoránnalevélből készített forrázat köptető, vizelethajtó és izzasztó hatású, oldja a görcsöket, nyugtat és csökkenti a fájdalmat.

A majoránnaolaj

A majoránnaolaj, amelyet a majoránna leveleinek gondos desztilációja útján nyernek, segít fejfájás esetén, és nyugtató hatású.

A majoránnaolaj serkenti az emésztést, segít emésztőrendszeri panaszok, székrekedés vagy puffadás esetén, és csillapítja az eltúlzott evés következményeit.

Az olaj elkészítéséhez tegyünk egy üvegbe két marék majoránnalevelet, és öntsünk rá 1 dl szőlőmag, vagy repceolajat. Hagyjuk állni három hétig, majd szűrjük le apró lyukú szűrön. Szükség esetén vegyünk be egy evőkanállal, de ételízesítésre is használhatjuk. Ez az olaj kiválóan alkalmas a száraz bőr ápolására.

Gyógyító hatás: Magas illóolajtartalma révén a majoránna serkenti az emésztést. Segíti a gyomornedvek kiválasztását, gyakran adják nehezen emészthető, zsíros ételekhez. Levele anitszeptikus hatású, izzaszt és - főleg hörghurut esetén - fellazítja a légutakban letapadt váladékot. A majoránna enyhíti az emésztőrendszer nyálkahártyájának irritációját, segít hasmenés, puffadás és hasgörcs esetén. A majoránnás kenőcsöt nátha esetén alkalmazzák.

A majoránna hatóanyagai

A majoránnában található illóolajok: a kámfor és aborneol köptető hatásúak, a csersav és a keserűanyagok (például a terpenol), serkentik az étvágyat és az emésztést. A majoránnában ásványi sók és rozmaringsav is található. Ez utóbbi anyagnak antibakteriális és antivirális hatása van, lerövidíti a betegség utáni felépülési időt, és erősíti a szervezetet. A karotinoidok (A-provitamin) és a C-vitamin megvédik a sejteket a szabad gyököktől, és erősítik a szervezet ellenálló képességét.

Konyhai tippek

A majoránna azok közé a gyógynövények közé tartozik, amelyek szárítás után is megőrzik erejük nagy részét. Lehetőség szerint törekedjünk ara, hogy mégis inkább friss majoránnát használjunk, amely ízletesebb és több vitamint tartalnmaz. A szárított majoránna morzsolt levelei tovább megőrzik aromájukat, mint a majoránnaőrlemény.

A majoránna nagyon hatásos ízesítő kakukkfűvel, bazsalikommal, borssal és rozmaringgal keverve. Sok fűszerkeverékben is. A főzés elején csak a majoránna kis részét adjuk az ételhez. A maradékot tartogassuk a végére - a növény illatos összetevői így sokkal jobban kibontják aromájukat.

A salátaöntetek, a krumplileves, a húsos káposzta, a bableves, a grillezett húsok, a vadételek (szárnyasok is!) és minden paradicsomos mártás könnyebben emészthető és sokkal ízletesebb, ha adunk hozzá majoránnát. A majoránna az oregánó közeli rokona, de az oregánónak borsosabb az íze, az illata pedig szelídebb.

Gyomornyugtató tea - Gyomorrontás, puffadás és májpanaszok esetén segít a majoránna forrázata: 1 kávéskanál szárított vagy friss majoránnalevelet forrázzunk le 2,5 dl vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig. Naponta 1-2 alkalommal igyunk meg lassan egy csésze forrázatot.

Érdemes tudni

A majoránna jótékony hatással van a gyomorra és az epehólyagra. Néhány szárított vagy friss levél segít a zsíros és nehezen emészthető ételek, a liba, kacsa, felvágottak, hüvelyes zöldségek és nehéz pörköltek emésztésében. A majoránna az ételeket nemcsak ízletesebbé, de egészségesebbé is teszi.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK