Kutatások szerint egyes gyógyszerekkel egyidejűleg fogyasztva veszélyes lehet, hiszen felerősítheti azok hatását. Ilyen készítmények lehetnek bizonyos vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint-csökkentő sztatinok, rákgyógyszerek, továbbá egyes immunszupresszánsok (szervátültetéskor a kilökődés megelőzésére szánt gyógyszer).
Ennek oka, hogy a „citrancs” levében található furanokumarin-vegyületek gátolhatják azon enzimrendszerek működését, melyek lebontják a szervezetbe kerülő gyógyszereket. Így több hatóanyag éli túl az emésztőrendszer egyes szakaszait, mint amennyivel a szervezetünk elbánik - írja a medicalonline.hu
Úgyhogy, ha kúraszerűen fogyasztanánk ezt a gyümölcsöt, vagy a levét, és valamilyen gyógyszert szedünk, feltétlenül konzultáljunk kezelőorvosunkkal.
A benne található rengeteg vitaminnak, ásványi anyagnak köszönhetőn immunrendszerünk erősítésében is nagy szerepet játszik.
Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, emellett K, B és E-vitaminokban sem szűkölködik. Kálium, foszfor és kalcium tartalma sem elhanyagolható, ahogy a benne lévő biozin, inozit, valamint a rengeteg ásványi anyag.
Kesernyés ízének egyesek májtisztító hatást is tulajdonítanak. Vérnyomásunkat is csökkentheti, továbbá szívünk egészséges működésére is hathat, nem is beszélve a szervezet lúgosításáról.
Frissen facsarva remek diétás itóka, hiszen nemcsak a fent már írt vitaminokat, ásványi anyagokat képes pótolni a szervezetben, hanem alacsony kalória- és cukortartalmának köszönhetően lelkiismeret-furdalás nélkül kortyolhatod.
Mi egy nagy bögrébe szoktuk kifacsarni a levét, s egy kanállal belekanalazzuk a gyümölcshúst is, majd felhígítjuk egy kis vízzel. Isteni frissítő és valóban laktat.
Ha grapefruittal szeretnél fogyókúrázni jó módszer, ha vacsorára fogyasztod el a grapefruitos italt, akár még több vízzel is hígíthatod, így jobban telít, csak gondolj az éjszakai "mosdó-járatra" is. :)
A rostokban gazdag grapefruit jó folyadékfelvevő és megtartó képességgel bír, ezt pedig a gyomrunkban is kamatoztatja: ott megduzzadva sokáig teltségérzetet biztosítanak pocakunkban.
Habár itt csak mellékszereplő a grapefruit, ezt a finomságot kár kihagyni. :)
Hozzávalók (kb. 6 adaghoz)
Elkészítés:
A biocitrom héjából lereszelünk kb. 1 teáskanálnyit, a többi citromból kipréselünk 125 ml levet. Ezt, illetve a héjat a 125 ml almalével és a cukorral összeforraljuk. 4 evőkanál almalével simára keverjük a keményítőt és a forró citromleves „keverékhez” adjuk, és újra összeforraljuk. Ha kész, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot és kb. 30 percig, hűvös helyen állni hagyjuk.
A tejszínt felverjük és a citromos krémhez adjuk. Tálkákba tesszük a masszát és kb. 2 órán keresztül hideg helyen újra állni hagyjuk.
A grapefruitot teljesen megtisztítjuk a fehér héjtól. Kis szeleteket készítünk belőle, amit a citromkrém tetejére teszünk. Barna cukorral meghintve tálaljuk.
A recept forrása: essen-und-trinken.de