Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Grapefruit titkok
2014. október 30. 21:55

diéta, fogyókúra, immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, grapefruit

Grapefruit titkok
Lehet imádni vagy utálni, de semleges érzelmeket táplálni iránta képtelenség. (Kivéve, ha soha nem kóstoltad, de ennek azonnal véget kell vetned!) Ennek oka kesernyés ízében keresendő, amelyet kevesen szeretnek igazán. Frissen facsarva üdítő ital, gyümölcssalátaként finom, diétás vacsora vagy reggeli napindító lehet. Bárhogy fogyasztod, igazi vitaminbomba, immunerősítő hatása vitathatatlan. Ám ki gondolná, hogy néha veszélyes is lehet a fogyasztása.
Grapefruit titkok

Ne kombinálj!

Kutatások szerint egyes gyógyszerekkel egyidejűleg fogyasztva veszélyes lehet, hiszen felerősítheti azok hatását. Ilyen készítmények lehetnek bizonyos vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint-csökkentő sztatinok, rákgyógyszerek, továbbá egyes immunszupresszánsok (szervátültetéskor a kilökődés megelőzésére szánt gyógyszer).

Ennek oka, hogy a „citrancs” levében található furanokumarin-vegyületek gátolhatják azon enzimrendszerek működését, melyek lebontják a szervezetbe kerülő gyógyszereket. Így több hatóanyag éli túl az emésztőrendszer egyes szakaszait, mint amennyivel a szervezetünk elbánik - írja a medicalonline.hu

Úgyhogy, ha kúraszerűen fogyasztanánk ezt a gyümölcsöt, vagy a levét, és valamilyen gyógyszert szedünk, feltétlenül konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

Erősítsd vele immunrendszered!

A benne található rengeteg vitaminnak, ásványi anyagnak köszönhetőn immunrendszerünk erősítésében is nagy szerepet játszik.

Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, emellett K, B és E-vitaminokban sem szűkölködik. Kálium, foszfor és kalcium tartalma sem elhanyagolható, ahogy a benne lévő biozin, inozit, valamint a rengeteg ásványi anyag.

Grapefruit a májra

Kesernyés ízének egyesek májtisztító hatást is tulajdonítanak. Vérnyomásunkat is csökkentheti, továbbá szívünk egészséges működésére is hathat, nem is beszélve a szervezet lúgosításáról.

Ha diétázol, fogyókúrázol

Frissen facsarva remek diétás itóka, hiszen nemcsak a fent már írt vitaminokat, ásványi anyagokat képes pótolni a szervezetben, hanem alacsony kalória- és cukortartalmának köszönhetően lelkiismeret-furdalás nélkül kortyolhatod.

Mi egy nagy bögrébe szoktuk kifacsarni a levét, s egy kanállal belekanalazzuk a gyümölcshúst is, majd felhígítjuk egy kis vízzel. Isteni frissítő és valóban laktat.

Ha grapefruittal szeretnél fogyókúrázni jó módszer, ha vacsorára fogyasztod el a grapefruitos italt, akár még több vízzel is hígíthatod, így jobban telít, csak gondolj az éjszakai "mosdó-járatra" is. :)

A rostokban gazdag grapefruit jó folyadékfelvevő és megtartó képességgel bír, ezt pedig a gyomrunkban is kamatoztatja: ott megduzzadva sokáig teltségérzetet biztosítanak pocakunkban.

Az elmaradhatatlan recept

Habár itt csak mellékszereplő a grapefruit, ezt a finomságot kár kihagyni. :)

Citromkrém „Pinkfruittal” (pink grapefruit)

Hozzávalók (kb. 6 adaghoz)

  • 1 (bio)citrom
  • 3 citrom
  • 125 ml+4 evőkanál almalé
  • 75 gramm cukor
  • 25 gramm étkezési keményítő
  • 150 gramm joghurt
  • 125 ml tejszín
  • 2 (pink) grapefruit
  • 2 teáskanál barnacukor

Elkészítés:

A biocitrom héjából lereszelünk kb. 1 teáskanálnyit, a többi citromból kipréselünk 125 ml levet. Ezt, illetve a héjat a 125 ml almalével és a cukorral összeforraljuk. 4 evőkanál almalével simára keverjük a keményítőt és a forró citromleves „keverékhez” adjuk, és újra összeforraljuk. Ha kész, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a joghurtot és kb. 30 percig, hűvös helyen állni hagyjuk.

A tejszínt felverjük és a citromos krémhez adjuk. Tálkákba tesszük a masszát és kb. 2 órán keresztül hideg helyen újra állni hagyjuk.

A grapefruitot teljesen megtisztítjuk a fehér héjtól. Kis szeleteket készítünk belőle, amit a citromkrém tetejére teszünk. Barna cukorral meghintve tálaljuk.

A recept forrása: essen-und-trinken.de

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK