2013. február 04. 08:50
gránátalma, antioxidáns, vitamin, recept
Gránátalma, az ezeregyéjszaka gyümölcse - kiváló antioxidáns és rákellenes hatású
Előbb emlékeztet óriás mákgubóra, mint almára a rubinszínű és kellemes zamatú, sokmagvú, üdítő hatású gránátalma. Érdemes venni a fáradságot, és kipiszkálni a sárga terméshúsból a húsos magocskákat, hiszen szinte bármely fogást feldobhatunk vele.
A gránátalma kedvező hatását a benne található sokféle polifenolnak, vitaminnak, nyomelemnek és egyéb gyógyhatású molekuláknak köszönheti. Kitűnő kálium- és C-vitamin-forrás, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz. Elsőrendű sejtvédő antioxidáns, jótékony hatását a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés és a rák megelőzésében és gyógyításában is felhasználják.
Kiváló festékanyag
A gránátalma húsa és leve évszázadok óta festékanyagként használatos. Fonalakat, szőnyegeket színeznek vele, és tinta is előállítható belőle.
Szuper antioxidáns
A gránátalma háromszor több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya, a vörösbor vagy a zöld tea. A legmagasabb tartalommal rendelkezik, ezért oly kedvelt alapanyag a gyógyászatban.
Receptek gránátalmával
Gyömbéres gránátalma-koktél
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg narancs
1 kg alma
1 hüvelykujjnyi gyömbér
1 db gránátalma
A narancsokat félbevágjuk, levüket kifacsarjuk. Az almát és a gyömbért kicentrifugázzuk vagy préseljük, majd összekeverjük a leveket. A gránátalma magvait összezúzva adjuk a narancsos-gyömbéres almaléhez.
Gránátalmás citrus-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 gránátalma
2 grépfrút (ízlés szerint rózsaszín és/vagy fehér)
4 közepes narancs
1 db lime
1 csokor menta
A grépfrútokat meghámozzuk, hártyáitól megfosszuk, majd felkockázzuk őket. A narancsot, és a lime-ot meghámozzuk, karikára vágjuk. A szeletelés folyamán felfogott lével és a gránátalma levével kikeverjük az apróra vágott mentát, és leöntjük vele a citrus-keveréket. A gránátalma-magokkal bekeverve tálaljuk.
Zeller-gránátalma-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 gránátalma
1 szép szárzeller
4-5 alma (fele Granny Smith, fele Idared vagy Jonatán)
1 citrom leve
A szárzeller leveleit apróra vágjuk, a szárakat fél cm vastag félholdakra. Az almát gyufaszál vékonyságúra gyaluljuk, és meglocsoljuk a citromlével. A zellert és az almát lazán összeforgatjuk a gránátalma-magokkal, és tálaljuk.
A szárzeller zöldjének intenzív, domináns ízét nem mindenki kedveli, ezért legyünk körültekintőek, és ne adjuk hozzá az összes apróra vágott zöldet a salátához, csak ha tudjuk, hogy mindenki szereti!
Forrás: hazipatika.com