Tudtam, hogy sokszor az érzékenység is elég az ilyen tünetekhez, de az intoleranciát nem lehet vizsgálatokkal kimutatni, csak diétával. Elhatároztam, hogy 1 hétig megvonom magamtól a kenyeret, a tésztát, a pizzát és az egészségesnek hitt zabpelyhet is. Igen, a zab és a rozs is tartalmaz glutént…, Pedig azt hittem, hogy egészségesen étkezem és mégis éreztem a jeleket. Hogy mit ettem?
Natúr joghurt apró, puffasztott kölessel és banánnal. Energiát adó, tápláló és finom reggelinek bizonyult.
Gluténmentes extrudált kenyér vagy puffasztott rizs, gluténmentes májkrémmel vagy felvágottal és zöldségekkel.
A rántotta is kézenfekvő, csak nem lehet hozzá kenyeret enni, ezt a fent említett kenyérpótlókkal lehet kiváltani.
Bár a tócsni nem olyan tipikus reggeli étel, én kipróbáltam. Természetesen liszt nélkül, sőt, tojás nélkül. Kislyukú reszelőn lereszeltem a krumplit, sóztam, borsoztam, adtam hozzá fokhagymát és tenyérnyi méretű kis palacsintákká formáltam. Kevés olajban megpirítottam mindkét oldalát. Mikor kész lett, natúr joghurttal meglocsoltam és köles magot szórtam rá. Isteni volt!
Talán ez a legegyszerűbb étkezés, hiszen a levesek és a sült vagy párolt hal és hús, a különböző saláták megkönnyítik a választást. Amit viszont ki kell zárni az étrendből:
Számomra ez volt a legnehezebb, hiszen vacsorára és ebédre is külön főzni nem túl időtakarékos. Vagy több ebédet főztem és azt ettem vacsorára is vagy egyszerű dolgokat készítettem. Például:
A puffadás megszűnt, egyedül a tejes dolgok után éreztem egy kis problémát. Sokkal több energiám volt elvégezni a napi teendőket, sőt, könnyebben aludtam el és könnyebben ébredtem fel reggel. Egy hét alatt nem éreztem annyira a kenyér hiányát, de valószínűleg hosszútávon gluténmentes recepteknek is utána kell járnom.
A gluténmentes diétával akár fogyni is lehet, de a laposabb hasra mindenképpen számíthatsz!