Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ezért mindenképpen megéri minél több halat enni!
2014. március 12. 08:52

hal, evés, koleszterinszint-csökkentő, koleszterin, koleszterin szint

Ezért mindenképpen megéri minél több halat enni!
Mostanáig nem tárták még fel teljesen, hogy a halban található hasznos tápanyagok miként hatnak az emberi szervezetre.
Ezért mindenképpen megéri minél több halat enni!

Aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védő HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát – állapította meg egy friss finn kutatás.

A felmérésben 131 középkorú, a szívbetegség kockázatával élő önkéntes vett részt. Jelentkeztek már náluk az úgynevezett metabolikus szindróma jelei: a vércukor anyagcseréjének zavara, a magas vérnyomás, a kóros vérzsírösszetétel és az elhízás. Azt kérték a résztvevőktől, jegyezzék fel, mit esznek. A kutatás kezdetén és három hónap elteltével is vérvizsgálatot végeztek náluk. Azt figyelték meg, hogy a nagy HDL-zsírcseppek száma azoknak a vérében növekedett, akiknek legalább heti háromszor-négyszer került a tányérjára egy-egy adag hal.

A fogyasztott hal zsíros fajta volt: lazac, szivárványos pisztráng, hering és törpemaréna. Elkészítésükhöz nem használtak sem vajat, sem tejszínt. „Akinek rendben van a vérzsírszintje, az se gondolja, hogy felesleges az étrendjével törődnie. A dolog ennél bonyolultabb. A növényi zsírok és a hal fogyasztása minden esetben előnyös” – magyarázták a finn szakemberek.

A kutatók az étrend szerepét hangsúlyozták a teljes koleszterinszint, és a „rossz koleszterin”, vagyis az LDL szintjének csökkentésében is.

Forrás: nlcafe.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK