A vitaminokban gazdag élelmiszereket célszerű a gyerekek étkezésének részévé tenni. Ugyanis a legtöbb vitamint maga a szervezet nem képes előállítani, csak más módon, például táplálék útján tudunk folyamatos pótlásukról gondoskodni. Télen a családok étrendjében több a zsíros, nehéz étel, ezek azonban gyakran éppen a fontos ásványi anyagokban és vitaminban szegények.
A kiegyensúlyozott téli táplálkozás alapjai a friss gyümölcsök és zöldségek. Szerencsére télen is széles a választék: a banán, a narancs, a mandarin vagy az alma fontos vitaminforrások, de hiba lenne kihagyni étrendünkből a zöldségeket, salátaféléket, amelyek szintén fontos szerepet játszanak szervezetünk védelmi rendszerének működtetésében. Gyermekünk számára az egészséges növekedéshez is fontos elemeket tartalmaz.
A téli csemege, a sütőtök valóságos nehéztüzérség a betegségek ellen, beta-karotin tartalma, amely a jellegzetes narancssárga színét is adja, az A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns tulajdonságú is. A sütőtök rendkívül gazdag C-vitaminban, amely segít elkerülni, illetve leküzdeni a náthás, meghűléses betegségeket. A benne lévő rostok az emésztést segítik, a kálium pedig többek között szervezetünk folyadékháztartásának szabályozását segíti. Ráadásul a gyerekek is szeretik.
Egy körültekintő bevásárlás és a nyár gyümölcsei és zöldségei hideg téli napjainkon is főszerepet játszhatnak, mivel a modern eljárások segítségével a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is képesek megőrizni vitamin- és ásványi anyag tartalmuk nagyját, így hozzájárulhatnak a napi szükséges vitaminbevitel biztosításához. A kicsiknek így nem kell nyári kedvenceiket nélkülözniük, így örömmel juttatják szervezetükbe a fontos vitaminokat.
Tipikus téli étel a töltött vagy a székelykáposzta. Az ezekhez szükséges savanyú káposzta fogyasztása is ajánlott, hiszen különösen magas a C-vitamin tartalma, de mint minden esetben, itt sem érdemes túlzásba esni, hiszen számolni kell a sótartalmával, ami túlzott mennyiségben fogyasztva kedvezőtlen hatású lehet felnőttnek és gyereknek egyaránt.
A tél kedvelt itala a tea, kávé és a meleg kakaó, egy csésze forró ital felüdülést hoz a testnek és a léleknek is. Ráadásul, ha csipkebogyó- vagy zöld teára esik a választásunk, megfelelően elkészítve, jelentős mennyiségű C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, egy pohár kakaó elfogyasztása pedig a napi kalciumbevitelhez járul hozzá.
A napsugarak hatására keletkező D-vitaminra télen is szüksége van a szervezetnek. Napsütéshez persze sokkal könnyebben juthatunk hozzá nyáron, de ez nem jelenti azt, hogy elegendőt tartalékolhatnánk belőle télire, ezért a téli időszakban különösen fontos a vitamin pótlása a bevitt táplálék segítségével, amihez a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek is nagyban hozzájárulhatnak. A karácsonyi menü is jó apropó lehet, sok családban az ünnepi étel része a hal, azonban az év többi napján meglehetősen ritka vendég az étkező asztalon hazánkban. Pedig a tengeri halak gazdagok D-vitaminban, így már gyermekkorban fontos lenne fogyasztásuk a csontfejlődés szempontjából.
Ha családunk étrendjét jól alakítjuk ki, már önmagában is komoly védettséget biztosíthatunk magunknak és csemetéinknek. Ha a napunk egy kiegyensúlyozott reggelivel kezdődik, amely élelmi rostokban, gyümölcsökben gazdag, tegyünk teljes értékű gabonapelyhet, tejet és teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt az asztalra! A reggeli az egész napunk tápanyagbevitelét meghatározza, a napi energiabevitelünk ötödét fedezi optimális esetben.