Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ételallergia az ivóvíztől?
2012. december 18. 08:39

allergia, táplálkozási szokások, ételallergia

Ételallergia az ivóvíztől?
Az ételallergiások száma egyre nő. Egy új tanulmány szerint részben a csapvízben lévő növényvédőszer-maradványok állhatnak a jelenség mögött.
Ételallergia az ivóvíztől?

Az ételallergiások száma egyre nő, csak az Amerikai Egyesült Államokban 15 millió embert érint a probléma. Az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című szakfolyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint részben a csapvízben lévő növényvédőszer-maradványok állhatnak a jelenség mögött.

A beszámoló alapján az úgynevezett diklórfenolok, a növények permetezésére és a víz tisztítására használt vegyszerek komponensei az emberi szervezetben ételallergiát idézhetnek elő. "Kutatásunk azt mutatja, hogy a magas diklórfenol-tartalmú permetszerek bizonyos esetekben meggyengítik az ételek feldolgozásának képességét, allergiát előidézve ezzel" - fogalmazott a kutatást vezető Dr. Elina Jerschow. Az egyesült államokbeli lakosság egészségi állapotára vonatkozó felmérés szerint 2005-ben és 2006-ban 10 348 résztvevő közül 2548-nak a vizeletében találták meg ezt az anyagot, s belőlük 2211-et vizsgáltak jelen tanulmányban. A mintából 411 főnek étel-, míg 1016-nak környezeti allergiája volt.

 

"Korábbi munkánk kiderítették, hogy mind az étel-, mind pedig a környezeti allergiával küszködők aránya növekvőben van az országban" - mondta Dr. Jerschow. "Eredményeink szerint érdemes a két folyamatot összekapcsolni, tehát a növényvédőszerek és az egyéb vegyi anyagok fokozott használata összefügg az ételallergia előfordulásának gyarapodásával" - tette hozzá.

A palackozott víz használata megoldásnak tűnhet a gondra, a friss kutatás alapján a váltásnak nincs jelentősége ilyen szempontból. "A diklórfenolokkal kezelt zöldségek és gyümölcsök ugyancsak növelik az ételallergia kockázatát" - mondta a szakértő.

Az amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint 1997 és 2007 között 18 százalékkal nőtt az ételallergiások száma. A leggyakoribb allergének a tej, a tojás, a mogyoró, a búza, a szója, a hal és a kagyló. Az ételallergia tünetei enyhe kiütésektől az életveszélyes állapotig terjedhetnek. A tengerentúli szakértők azt javasolják, hogy a diagnosztizált betegek mindig hordjanak maguknál adrenalininjekciót, mert a gyors beavatkozás elmulasztása akár halált is okozhat.

Forrás: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/allergia/cikkek/etelallergia_az_ivoviztol/20121210135100
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK