A Nature Medicine című tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerzői szerint egy gyomorbaktérium átalakítja az L-karnitint trimetilamin-N-oxiddá (TMAO), erről a vegyületről vélik úgy a szakemberek, hogy elősegíti az érszűkület kialakulását.
A vörös húsok fogyasztásáról már korábban bebizonyosodott, hogy növeli a szívbetegségekből eredő elhalálozás kockázatát, még akkor is, ha ezen húsok zsír- és koleszterintartalma alacsony. Stanley Hazen, a Clevelandi Klinika szív- és érrendszeri betegségek intézetének vezetője és munkatársai tanulmányukban annak jártak utána, mi okozhatja ezt.
A kutatók 2595 kardiológiai vizsgálaton részt vevő ember vérmintáiban ellenőrizték az L-karnitin szintet, és 77 önkéntesnek, köztük 26 vegánnak, illetve vegetáriánusnak a vörös húsokban és a tejtermékekben megtalálható L-karnitinban gazdag ételeket adtak.
A vizsgálatok kimutatták, hogy az L-karnitin elfogyasztása növelte a vér TMAO szintjét, amely megváltoztatja a koleszterin anyagcserét és lelassítja a koleszterin lebomlását, amely így felhalmozódik az artériák falán.
L-karnitin étrend-kiegészítő fogyasztásakor a vegánoknál és vegetáriánusoknál jóval kevesebb TMAO keletkezett a vérben, mint a húsevőknél. A húsevők és a nem húsevők székletének elemzése kimutatta, hogy a gyomrukban nagyon különböző baktériumok vannak. Hazen szerint a rendszeres húsevés serkenti annak a baktériumnak a növekedését, amely az L-karnitint trimetilamin-N-oxiddá alakítja.
Eredményeik ellenőrzésére a szakemberek egérkísérleteket is végeztek, L-karnitinban gazdag diétának vetették alá két csoportban az állatokat. Egyik csoportjukban úgy találták, hogy az ilyen étrend kétszeresére növelte az érszűkület kialakulását. A másik egércsoportban, ahol a gyomor baktériumállományát antibiotikumos kezeléssel csökkentették, az a L-karnitinban gazdag diéta nem vezetett az érfal megkeményedéséhez.
Az L-karnitin egy aminosav-származék, amely igen fontos szerepet játszik a szervezet zsíranyagcseréjében. Ez az anyag a természetben fordul elő, rengeteg élelmiszerben - marha-, bárány-, kacsa-, disznóhúsban - megtalálható, és étrend-kiegészítőként is forgalmazzák, sőt az energiaitalok egyik összetevője.
Tanulmányuk eredménye nyomán Hansen óvatosságra int, és további kutatásokat szorgalmaz az L-karnitin étrend-kiegészítőként való biztonságos használatáról.